Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 28 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Valică

9 Decembrie 2013
Vizualizari: 1372
Comentează add

Asociaţia Pro Democraţia atrage atenţia că de multe ori tinerii preiau drept model şi aplică mai departe manifestări ale corupţiei pe care le-au văzut în familie.

Manifestări ale corupţiei, "deprinse din familie"

carmen-valica

Foto: Arhivă.

 "Plăteşte Zero pentru ce ţi se cuvine" e numele uneia dintre campaniile promovate luni la Bucureşti pentru a se marca Ziua Internaţională Anticorupţie.

Proiectul denumit astfel s-a desfăşurat de-a lungul întregului an, în organizarea Asociaţiei Pro Democraţia, în parteneriat cu Direcţia Generală Anticorupţie, şi a fost menit să îi informeze, în special pe tineri, despre fenomenul corupţiei şi efectele acesteia.

Gradul ridicat de corupţie din România şi lipsa implicării cetăţenilor în combaterea fenomenului sunt argumentele invocate de Pro Democraţia o dată cu iniţierea proiectului.

Potrivit organizatorilor campaniei, tinerii nu beneficiază de suficiente informaţii pentru a adopta ceea ce Pro Democraţia descrie drept "o conduită corectă în societate", iar cei mai mulţi spun că prima dată au văzut manifestări ale corupţiei în familie.

Acestea sunt preluate drept model, iar atunci când tinerii trebuie să ia o decizie, acţionează identic.

Proiecte anticoruptie lansate din 2010

Potrivit paginii de internet a Asociaţiei Pro Democraţia, de-a lungul anului au fost organizate întâlniri în licee şi concursuri pentru campanii de prevenire a corupţiei.

Tot pe internet, sunt publicate câteva dintre clipurile video realizate de liceeni.

Campania "Plăteşte zero pentru ce ţi se cuvine" face parte din proiectul "Tinerii împotriva corupţiei", început în 2010, şi la care au participat 3.500 de liceeni.

Echipele finaliste se află azi la Bucureşti pentru premii, pentru un târg anticorupţie şi  pentru a promova „prăjitura anticorupţie”, din care pot gusta cei care răspund corect la întrebări.

Potrivit Indexului Anual al Organizaţiei Transparency International, publicat la începutul acestei luni, România este printre ţările percepute drept cele mai corupte din Uniunea Europeană.

Sistem de semnalare a faptelor de corupţie

De Ziua Internaţională Anticorupţie, Centrul de Resurse Juridice lansează diseară un sistem de semnalare a faptelor de corupţie cu ajutorul telefoanelor inteligente şi al tabletelor.

Managerul programului, Radu Nicolae, explică modul de funcţionare a aplicaţiei numite Infocorupţie.   

"Aplicaţia permite utilizatorilor să sesiseze orice fapte de corupţie cu care se întâlnesc, sau abuz. Sesizarea se poate face fie prin telefon, gratuit, la Direcţia Generală Anticorupţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Agenţia de Integritate, dar şi la Ministerul Educaţiei, Autoritatea Vamală.

"Uilizatorul o instalează pe telefon şi în momentul în care se întâmplă ceva poate să o deschidă şi să selecteze orice număr de telefon, poate să-şi dea identitatea sau să nu-şi dea identitatea şi să semnaleze cazul.

"Utilizatorii pot trimite şi petiţii, iar dacă îşi dau datele de identificare, trebuie să primească răspunsuri în termeni legali, în 30 de zile din momentul în care trimit petiţia", spune Radu Nicolae.

El precizează că sesizările făcute prin aplicaţia pentru mobil Infocorupţie vor ajuta nu doar la identificarea unor cazuri, ci şi la evaluarea extinderii fenomenului corupţiei în România.


Etichete corupţieanticoruptiePro DemocraţiaRadu Nicolae

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live