Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Tatal nostru * Imnul national Duminică, 07 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

22 Februarie 2019
Vizualizari: 3825
Comentează add

Atmosfera Terrei se întinde cu mult dincolo de orbita Lunii, potrivit unui studiu.

"Luna pluteşte prin atmosfera Terrei"

florin-lepadatu

 

Atmosfera Terrei se întinde cu mult dincolo de orbita Lunii, potrivit unui studiu.

Mici "fuioare" de aer terestru au fost descoperite în spaţiul îndepărtat, fapt care sugerează că atmosfera Terrei se întinde cu mult dincolo de orbita Lunii, sugerează autorii unui nou studiu, citaţi de space.com.

Geocoroana Pământului - un strat rarefiat de atomi de hidrogen - se întinde până la o distanţă de 630.000 de kilometri în spaţiu, potrivit acestui studiu.

Prin comparaţie, Luna orbitează Terra la o distanţă medie de 384.000 de kilometri.

"Luna pluteşte prin atmosfera Terrei", a declarat autorul principal al studiului, Igor Baliukin, expert la Institutul de Cercetări Spaţiale din Rusia.

"Nu eram conştienţi de acest lucru până când nu am reanalizat observaţii mai vechi, realizate în urmă cu două decenii de sonda spaţială SOHO", a precizat el.

SOHO (Solar and Heliospheric Observatory), un proiect comun realizat de ESA şi NASA, este o sondă spaţială ce a fost lansată în decembrie 1995 pentru a studia Soarele şi procesele care produc vânturile solare şi coroana solară.

Noul studiu a permis cercetătorilor să alcătuiască o hartă a geocoroanei terestre şi să cuantifice densitatea acestei regiuni din spaţiu.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că geocoroana este mai densă pe partea diurnă a Terrei, datorită compresiei exercitate de radiaţia solară.

Însă "mai densă" este un termen relativ: doar 70 de atomi de hidrogen există într-un centimetru cub la o altitudine de 60.000 de kilometri pe partea diurnă a Terrei şi doar 0,2 atomi de hidrogen per centimetru cub există pe orbita Lunii, au precizat autorii studiului.

Oamenii de ştiinţă ştiu de multă vreme că Terra posedă o geocoroană.

Într-adevăr, astronauţii care au participat la misiunea Apollo 16 organizată de NASA au fotografiat acest element cosmic de pe Lună, în anul 1972.

Însă până la acest studiu, experţii credeau că distanţa până la care se intinde geocoroana terestră în spaţiu era mult mai mică, informează Agerpres. 

 

Etichete Exclusiv onlineTerra

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live