Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Sâmbătă, 30 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mariana Vasilache, Radio Chişinău

4 Ianuarie 2016
Vizualizari: 993
Comentează add

Şedinţa de astăzi a Parlamentului Republicii Moldova, la care urma să fie votat guvernul propus de premierul desemnat Ion Sturza, a eşuat din lipsă de cvorum.

Lipsă de cvorum la votul de învestitură a cabinetului Sturza

mariana-vasilache-radio-chisinau

Foto: radiochisinau.md.

Şedinţa de astăzi a Parlamentului Republicii Moldova, la care urma să fie votat guvernul propus de premierul desemnat Ion Sturza, a eşuat din lipsă de cvorum.

După cum anunţaseră înainte de şedinţă, grupurile parlamentare Comunist şi Socialist nu au participat; au absentat, de asemenea, trei aleşi liberali şi 6 democraţi.

Deputaţii mai pot alege un guvern până la 29 ianuarie, în caz contrar Parlamentul va fi dizolvat.

Din cei 101 deputaţi, la şedinţa de astăzi au fost prezenţi doar 47.

Preşedintele Legislativului, Adrian Candu, a declarat că, potrivit reglementărilor Curţii Constituţionale, dacă nu se întruneşte necesarul de 51 de deputaţi, încercarea de aprobare a cabinetului se consideră eşuată, iar şeful statului urmează să propună o nouă candidatură la funcţia de premier.

"Până la urmă şi neprezenţa tot e un fel de vot"

Fostul candidat la funcţia de premier, Ion Sturza, şi-a exprimat regretul că nu a avut ocazia să-şi prezinte programul şi soluţiile pentru problemele Republicii Moldova.

"Ar fi fost cred că corect să putem să ne expunem punctul de vedere asupra programului, asupra problemelor ţării, dar s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Până la urmă şi neprezenţa tot e un fel de vot", a declarat Ion Sturza.

Grupul parlamentar liberal democrat, care şi anunţase susţinerea pentru Ion Sturza a calificat lipsa deputaţilor de la şedinţa Parlamentului drept iresponsabilitate şi lipsă de cultură politică.

Deputaţii liberali şi cei democraţi au declarat că eşecul alegerii noului cabinet de miniştri a fost unul previzibil şi că oricum nu l-ar fi votat pe Ion Sturza în funcţia de prim-ministru.

Totodată, liderii ai acestor partide au anunţat noi negocieri pentru formarea unei majorităţi parlamentare şi formarea unui guvern.

Conform legislaţiei, dacă până la 29 ianuarie deputaţii nu reuşesc să investească un nou guvern, preşedintele Republicii Moldova trebuie să dizolve Parlamentul şi să anunţe alegeri anticipate. 


Etichete Republica MoldovaParlamentul de la Chişinăuguvernarepremierul desemnat Ion Sturzalipsă cvorumvot

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live