Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ (Continuare) Duminică, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Ghioca

27 Martie 2012
Vizualizari: 1892
Comentează add

Introducerea unei linii maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş nu presupune înfiinţarea unor programe noi de studiu, a declarat ministrul educaţiei.

Linie de predare în limba maghiară la UMF Târgu-Mureş

cristina-ghioca

Ministrul educaţiei, Cătălin Baba. Foto: Agerpres.

Guvernul a aprobat înfiinţarea unei linii de predare în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş, aşa cum a solicitat UDMR.

Ministrul educaţiei, Cătălin Baba, a precizat că în fapt nu este vorba despre secţii noi, ci despre respectarea Legii educaţiei naţionale.

"Nu se crează niciun program nou de studiu. Toate programele sunt programe care există şi, care, la ora actuală, se desfăşoară în Universitatea de Medicină şi Farmacie de la Târgu Mureş".

"Facultatea care s-a înfiinţat are în componenţă programe în linia română, maghiară şi engleză. În situaţia în care Guvernul şi ministerul, evident, nu ar fi pus în aplicare Legea educaţiei naţionale, am fi putut să fim acuzaţi de abuz în funcţie", a declarat Cătălin Baba.

Imediat după anunţul Guvernului, opoziţia a anunţat că va stabili, cât de curând, momentul în care va depune moţiune de cenzură.

Liderul PSD, Victor Ponta, a precizat că USL pregăteşte deja documentul.

"Ceea ce eu cred că trebuie reliefat prin această moţiune de cenzură este guvernarea de târguială şi de şantaj şi faptul că primul-ministru se dovedeşte un om care nu rezistă la şantaj. Toate aceste decizii care se iau în această perioadă sunt decizii care vor rămâne pe anii care urmează."

"Ce o să facem, după aceea? Să desfiinţăm facultatea în limba maghiară? Adică, este mult mai greu să repari, decât să previi", a declarat Victor Ponta.

La jumătatea lunii martie, guvernul a anunţat că va înfiinţa linia maghiară de învăţământ la Universitatea de medicină şi farmacie din Târgu Mureş,  

Iniţiativa dă curs unei solicitări mai vechi a UDMR.

Anterior, deputaţii şi parlamentarii maghiari şi-au condiţionat participarea la dezbaterile parlamentare de soluţionarea cererii lor.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spunea că adoptarea unei hotărâri de guvern pentru crearea unei facultăţi cu predare în limba maghiară este singura modalitate prin care se poate aplica Legea educaţiei.


Etichete Târgu-MureşmaghiarfacultatemedicinăUDMRsolicitaremoţiune cenzurăVictor PontaUSLguverneducaţieCătălin Baba

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live