Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Miercuri, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Gomboş

27 Octombrie 2019
Vizualizari: 746
Comentează add

Liderul grupării jihadiste Statul Islamic a fost ţinta unei operaţiuni militare a Statelor Unite, transmit surse oficiale citate de presa internaţională.

Liderul grupării jihadiste Statul Islamic, ţinta unei operaţiuni militare

catalin-gombos

(FILES) In this file photo taken on April 30, 2019 In this undated tv grab taken from a video released by Al-Furqan media, the chief of the Islamic State group Abu Bakr al-Baghdadi purportedly appears for the first time in five years in a propaganda video in an undisclosed location. Baghdadi was believed to be dead after a US military raid in Syria's Idlib region, US media reported early on October 27, 2019. AFP / AL-FURQAN MEDIA

Liderul grupării jihadiste Statul Islamic a fost ţinta unei operaţiuni militare a Statelor Unite, transmit surse oficiale citate de presa internaţională.

Câteva dintre acestea afirmă că al-Baghdadi a fost ucis în urma raidului american. Între timp, Casa Albă a anunţat că preşedintele Donald Trump va face un anunţ major în următoarele ore. 

Abu Bakr al-Baghdadi ar fi fost ucis în timpul unei operaţiuni din provincia Idlib, în nordul Siriei, potrivit unei surse militare citate de Newsweek, care precizează că raidul care l-a vizat pe liderul grupării teroriste a fost aprobat de preşedintele Donald Trump, în urmă cu o săptămână.

Oficiali, citaţi de CNN, afirmă că Abu Bakr al-Baghdadi a detonat o vestă explozivă şi că pentru confirmarea uciderii sale se aşteaptă rezultatul testelor ADN şi biometrice.

Provincia Idlib, în care ar fi fost ucis liderul Statului Islamic, este ultima din Siria aflată sub controlul rebelilor anti-Assad, iar principalele forţe aflate acolo sunt cele islamiste şi cele ale jihadştilor din Hayat Tahrir al-Sham, o grupare provenită din aripa siriană a reţelei Al Qaida.

Abu Bakr al-Baghdadi este cel care a revigorat fosta Al Qaida din Irak, după ce gruparea teroristă aproape fusese eradicată de forţele americane şi irakiene.

Sub denumirea de Statul Islamic din Irak şi întărită cu sute de prizonieri eliberaţi în atacuri asupra închisorilor, gruparea s-a implicat în războiul civil sirian, iniţial ca Statul Islamic din Irak şi Levant, ulterior ca Statul Islamic.

În vara lui 2014, când gruparea, care deja controla o parte importantă din Siria, a ocupat vestul şi nordul Irakului, Abu Bakr al-Baghdadi s-a proclamat calif, sub numele Ibrahim, ceea ce înseamnă că revendica pentru organizația sa întreaga lume musulmană.

După o apariţie în public la Mosul, al-Baghdadi a dispărut şi în ultimii ani şi-a făcut simţită prezenţa doar prin câteva înregistrări.

În luna august, Abu Bakr al-Baghdadi şi-a desemnat un succesor.

Ştiri despre moartea sa au apărut de mai multe ori, până acum, însă de fiecare dată au fost dezminţite.


Etichete stat islamicoperatiuneidlib

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live