Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: INTRE SACRU SI PROFAN (R) Joi, 03 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

17 Noiembrie 2020
Vizualizari: 203
Comentează add

Liderii Uniunii Europene urmează să discute, la summitul de joi, căile de rezolvare a crizei create de Ungaria și Polonia.

Liderii UE caută căi de rezolvare a crizei create de Ungaria și Polonia

florin-lepadatu

 

Liderii Uniunii Europene urmează să discute, la summitul de joi, căile de rezolvare a crizei create de Ungaria și Polonia, care au blocat adoptarea bugetului comunitar și a fondului de redresare în plină pandemie.
 
Cele două țări se opun mecanismului de condiționare a fondurilor europene de respectarea statului de drept, o clauză care le-ar costa miliarde de euro. Uniunea Europeană le investighează în prezent pentru subminarea independenței justiției, presei și a organizațiilor neguvernamentale.
 
Mihaela Mihai relatează.
 
Reporter: Mihaela Mihai - La o reuniune a ambasadorilor din statele membre, cele două țări şi-au folosit dreptul de veto pentru că nu sunt de acord ca acordarea fondurilor europene să fie condiționată, de anul viitor, de respectarea statului de drept.
 
La începutul lunii, Parlamentul European și Germania, care deține președinția Uniunii, au anunțat, după mai multe luni de negocieri, că au ajuns la o înțelegere în privința legării fondurilor europene de respectarea principiilor precum independența justiției și libertatea presei și sperau într-un vot rapid legat de viitorul buget și de planul de relansare, a căror valoare se ridică la peste 1.800 de miliarde de euro.
 
Liderii Partidului Popular European, cel mai mare din Parlamentul European, au criticat guvernele din cele două state, iar șeful formațiunii, fostul președinte al Consiliului European, polonezul Donald Tusk, a cerut chiar excluderea partidului FIDESZ al premierului ungar, Viktor Orbán.
 
FIDESZ este deja de anul trecut suspendat din PPE în urma criticilor formulate de Bruxelles la adresa Budapestei privind situația statului de drept și măsurile împotriva migrației.
 
Realizator: O dezbatere online cu tema ''Împreună în Uniunea Europeană. Impactul bugetului pe termen lung al Uniunii asupra viitorului Europei'', va fi organizată astăzi de Biroul Parlamentului European la București.
 
 

Etichete lideri UEUngariaPoloniabugetul UE

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live