Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRILE DIMINETII Miercuri, 27 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iolanda Bădiliţă

5 Iulie 2011
Vizualizari: 1357
Comentează add

Statele membre UE vor putea să interzică sau să restricţioneze culturile de plante modificate genetic. Normele Uniunii Europene permit în prezent cultivarea a două varietăţi de plante modificate genetic.

"Liber la restricţionarea" produselor modificate genetic în UE

iolanda-badilita

Porumb modificat genetic. Foto: Reuters.

Parlamentul European se pregăteşte să voteze o propunere care ar da un motiv în plus statelor membre să interzică sau să restricţioneze culturile de plante modificate genetic.

Potrivit raportului întocmit de deputata liberală franceză Corinne Lepage, statele membre vor avea libertatea de a decide dacă restricţionează sau interzic culturi modificate genetic.

În plus, Comisia pentru Mediu a Parlamentului European recomandă ca statelor membre să li se permită să invoce motive legate de mediu atunci când iau astfel de decizii.  

"Obiectivul meu a fost să definesc la nivel european nişte reguli comune care să permită această alegere.

"Trei categorii de motive care permit interzicerea cultivărilor care conţin organisme modificate genetic", a declarat Corinne Lepage. 

Motivele pe care un stat membru le poate invoca pentru interzicerea culturilor modificate genetic pot fi aspecte locale sau sistemice, într-un context agronomic dat, cum ar fi rezistenţa la pesticide, impactul socio-economic şi motive legate de amenajarea teritoriului şi utilizarea solului.

De fapt, noile propuneri ar renaţionaliza deciziile în ceea ce priveşte restricţionarea sau interzicerea cultivării de culturi modificate genetic, dar nu ar afecta procesul actual de aprobare în Uniunea Europeană.

Două varietăţi de plante modificate genetic, permise de UE

Normele Uniunii Europene permit în momentul de faţă cultivarea a două varietăţi de plante modificate genetic: o anumită specie de porumb şi un tip de cartof adaptat pentru producţia de amidon.

Totuşi, puţine state membre cultivă aceste culturi în scop comercial, iar unele dintre ele au aplicat interdicţii în cadrul aşa-numitei clauze de salvgardare, ţinând cont de regulile existente. 

"Atunci când vorbim despre un risc nu mai vorbim despre o opţiune, ci despre o obligaţie de a acţiona", spune comisarul european pentru sănătate, John Dalli. 

Comisia pentru Agricultură sprijină propunerea legislativă, însă cere o serie de garanţii, cum ar fi respectarea principiului proporţionalităţii şi a libertăţii de alegere a consumatorilor, informarea din timp a agricultorilor, în cazul în care un stat optează pentru interdicţie, şi sprijinirea fermierilor care nu cultivă OMG-uri.

Potrivit datelor existente la nivelul instituţiilor europene, în anul 2009 au fost însămânţate cu porumb de tipul MON 810 94.000 de hectare, în cinci state membre, între care şi România.

Totuşi, 80% din această producţie se realizează în Spania.

Votul acestei propuneri legislative va avea loc marţi, însă Consiliul îşi va contura o poziţie după votul din Parlament.


Etichete Parlamentul Europeanplantemodificaregenetic

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live