Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

29 Ianuarie 2019
Vizualizari: 957
Comentează add

Parlamentul de la Kiev a adoptat această lege după ce Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului a semnat Tomosul privind acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

Lege pentru trecerea parohiilor la noua Biserică Ortodoxă a Ucrainei

sergiu-stet

 Biserica Sf. Andrei din Kiev, Ucraina.            Foto: commons.wikimedia.org/wiki/File:Церква_Андріївська_03.jpg.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a promulgat o lege care modifică legislaţia referitoare la subordonarea organizațiilor religioase și procedura de înregistrare a acestora ca entităţi cu personalitate juridică, adoptată de Parlament pe 17 ianuarie 2019.

Potrivit iniţiatorilor acestei legi, modificarea legislativă nu afectează dreptul de proprietate al comunităților religioase. "Decizia care ar aduce modificări în privinţa subordonării comunităţii religioase unui anumit centru duhovnicesc va trebui să fie luată de cel puțin două treimi din numărul membrilor comunității respective", se arată, printre altele, în proiectul de lege adopat de parlamentarii ucraineni.

"Partea comunității care nu este de acord cu decizia de a trece în subordinea unui alt centru duhovnicesc are dreptul să formeze o nouă comunitate și să încheie cu proprietarul (utilizatorul) un acord cu privire la procedura de utilizare a clădirii religioase și a proprietăților aferente", se arată în document.

Parlamentul de la Kiev a adoptat această lege în contextul în care Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului a semnat, pe 5 ianuarie, Tomosul (decret) privind acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, marcând, astfel, separarea acesteia de Biserica Ortodoxă a Rusiei.

"Recunoaștem și stabilim în interiorul granițelor teritoriului Ucrainei biserica autocefală ca fiică a noastră spirituală și chemăm bisericile ortodoxe din întreaga lume să o recunoască drept soră și să o pomenească sub numele de Sfânta Biserică a Ucrainei. Aceasta are reşedinţa în orașul istoric Kiev și nu poate numi episcopi sau înfiinţa parohii dincolo de frontierele statului. Îi acordăm privilegiile și toate drepturile suverane aparținând autorității bisericești autocefale", se arată în decretul de acordare a autocefaliei Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

Patriarhia Ecumenică de Constantinopol mai menţionează că păstrează sub jurisdicția sa toate bisericile și mănăstirile din Ucraina pe care le are în subordine şi precizează că Biserica Ortodoxă a Ucrainei trebuie să-şi rezolve toate problemele importante prin intermediul Constantinopolului.


Etichete Petro Poroşenko,TomosBiserica Ortodoxă a UcraineiPatriarhBartolomeu IConstantinopol

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live