Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Duminică, 07 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Dragoş Ghiţulete

13 Decembrie 2011
Vizualizari: 1406
Comentează add

Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat că obiectivul actului normativ este "un proces de selecţie de calitate şi exigent, transparent, nu un proces de selecţie facil"..

Ledea de promovare la ÎCCJ "va avea efecte la primăvară" Ledea de promovare la ÎCCJ "va avea efecte la primăvară" - Conține audio

dragos-ghitulete

Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu. Foto: Agerpres.

Realizator: Modificarea modului în care se fac promovările la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va produce efecte cel mai devreme în primăvara anului viitor, iată ce a spus astăzi preşedintele CSM, Horaţius Dumbravă.

Domnule ministru, aş vrea să grupăm, să spun aşa, aceste noi prevederi din promovarea magistraţilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu audierile de astăzi, de la CSM, tocmai pentru secţia civilă a Înaltei Curţi - şase postruri scoase la concurs.

Vroiam să vă întreb, aceste posturi scoase la concurs sunt să spun aşa, modalitatea de aplicare pe vechea lege.

Nu se putea aştepta ca noii admişi să fie selectaţi în urma noii legi?  

Cătălin Predoiu: Întâi aş vrea să fac un comentariu legat de momentul la care ar putea să producă efectele noii legi, presupunând că aceasta va fi adoptată în luna decembrie, în aplicarea legii urmează ca o serie de regulamente să fie elaborate şi adoptate de către CSM.

Sigur că dacă aceste regulamente vor fi adoptate în luna martie, cum spuneaţi că s-a declarat, atunci legea îşi va produce efectele în luna martie, dacă aceste regulamente vor fi adoptate în luna ianuarie, atunci legea îşi poate produce efectele mai repede.

Deci, e important şi căt de mult dorim să aplicăm noua lege şi cât de repede.

În ceea ce priveşte procedurile în curs, eu m-am exprimat public, în prealabil, în nenumărae rânduri, inclusiv în cadrul plenului CSM, şi am arătat că acest obiectiv al schimbării mecanismului prin care se promovează la Înalta Curte este nu numai unul al CSM, ci şi al Ministerului Justiţiei şi că el se va produce într-o formă radicală, printr-o lege, dacă la nivel de regulament al CSM-ului nu se poate.

Reamintesc faptul că acest obiectiv a fost urmărit de mai mult de două rânduri de regulament ale CSM, unul dintre ele invalidat în justiţie, cel de-al doilea începând să opereze, îmbunătăţind, e adevărat, nivelul şi calitatea interviului la nivelul CSM-ului, dar fără să schimbe în mod radical soluţia.

Cu alte cuvinte, am avertizat asupra faptului că în ipoteza în care o soluţie clară, radicală de schimbare a filosofiei promovării la Înalta Curte nu se poate degaja la nivelul regulamentului CSM, atunci vom interveni prin act normativ.

Nu trebuie să fie o surpriză pentru nimeni că acest act normativ urmează să fie adoptat de Parlament. Am mai făcut o încercare cu un proiect, după cum ştiţi el a eşuat în Parlament.

Este ce-a de-a doua incercare, un proiect îmbunătăţit şi cred că, de data asta, vom duce lucrurile la bun sfârşit.

Nu trebuie să fie nicio surpriză pentru nimeni că acest act normativ urmează să fie adoptat de către Parlament.

Am mai făcut o încercare cu un proiect, după cum ştiţi, el a eşuat în parlament.

Este cea de-a doua încercare, un proiect îmbunătăţit, şi cred că, de data asta, vom duce lucrurile la bun sfârşit. 

În privinţa procedurilor în curs în mod concret, şi am arătat faptul că, repet, nu e o surpriză pentru nimeni şi ar fi trebuit să avem în vedere această persepctivă şi să ne domolim puţin cu procedurile lansate, s-a mers pe altă opţiune, s-a votat în CSM, respect acest lucru, dar în privinţa procedurilor în curs, sigur va trebui să aibă loc o discuţie la nivelul CSM cu privire la legea aplicabilă, respectiv dacă aceste candidaturi pot fi evaluate potrivit prevederilor noii legi care va intra în vigoare, în măsura în care CSM se va mobiliza să elaboreze regulamentele de punere în aplicare sau dacă, dimpotrivă, vom prefera să finalizăm procedurile începute pe legea în vigoare la acel moment. 

Audio: Interviu Cătălin Predoiu

 


Etichete Cătălin PredoiujustiţieCSMÎnalta Curte de Casaţie şi JustiţieHoraţius Dumbravă

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live