Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DOCUMENTARELE RRA (R) Vineri, 19 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie

23 Martie 2012
Vizualizari: 1447
Comentează add

Preşedintele Fundaţiei "Reconstruiţi Japonia", dr. Yoichi Funabashi, a declarat pentru Radio România Actualităţi că peste 100.000 de persoane evacuate de la Fukushima încă nu s-au întors acasă.

La Fukushima "este greu ca viaţa să revină la normal"

dan-vasiliu-corespondent-rra-in-marea-britanie

Fum în zona reactorului 3 Fukushima Daiichi. Foto: Reuters.

Peste o sută de mii de persoane încă evacuate, 22 de milioane de tone de deşeuri pentru care nu s-a găsit încă un loc de depozitare şi temeri că alimentele ar putea fi contaminate radioactiv.

Aceasta este situaţia actuală în Fukushima şi în regiunile învecinate, care anul trecut, pe 11 martie, au fost lovite de un puternic cutremur, urmat de un tsunami devastator.

Dr. Yoichi Funabashi, preşedintele Fundaţiei "Reconstruiţi Japonia" a ţinut o prelegere pe această temă la sediul Chatham House, una dintre cele mai prestigioase organizaţii non-guvernamentale din Marea Britanie.

Reporter: Care este situaţia acum în Fukushima şi în regiunile învecinate? Se poate spune că viaţa a început să revină la normal?

Dr. Yoichi Funabashi: Din păcate nu. Încă mai există peste o sută de mii de persoane evacuate şi este foarte dificil pentru ele să revină în oraşele afectate de tsunami în viitorul apropiat.

Cei mai tineri au plecat deja din oraşele în care locuiau de teama radiaţiilor şi a efectului pe care acestea le-ar putea avea asupra copiilor.

Mulţi se tem să mai aibă copii din acest motiv, iar femeile care au rămas totuşi însărcinate au plecat şi ele. În mare parte, au mai rămas doar bătrânii în aceste zone, iar situaţia demografică s-a schimbat radical în ultimul an.

Este foarte dificil să ne dăm seama cum am putea reveni la o situaţie normală în viitorul apropiat.

Reporter: Din câte înţeleg sunt mari probleme cauzate şi de deşeurile rămase. Sunt 22 de milioane de tone de deşeuri pentru care nu există un loc de depozitare.

Dr. Yoichi Funabashi: Este o problemă foarte serioasă. Niciodată nu am luat în calcul o asemenea posibilitate.

Să ai 22 de milioane de tone de deşeuri, dintre care doar 6-7 la sută au putut fi îndepărtate până acum.

Guvernul japonez a intanţionat să transfere o parte din aceste deşeuri în alte regiuni ale ţării, însă prefecturile din acele regiuni au refuzat să le depoziteze, deoarece oamenii se tem că aceste deşeuri ar putea fi radioactive.

Reporter: Organizaţia Human Rights Watch preciza într-un raport recent că autorităţile locale nu sunt nici acum în măsură să ofere răspunsuri clare legate de nivelul radiaţiilor din alimente şi din mediul înconjurător. Credeţi că există încă riscuri pentru sănătatea populaţiei?

Dr. Yoichi Funabashi: În ceea ce priveşte problemele legate de sănătate, cred că ceea ce a fost mai rău a trecut.

Cea mai mare problemă este însă legată de activitatea guvernului, care şi-a pierdut încrederea oamenilor pentru că a reacţionat foarte încet şi nu a furnizat la timp informaţii foarte importante pentru populaţie, cum ar fi cele legate de nivelul radiaţiilor.

Reporter: Deci, credeţi că oamenii sunt nemulţumiţi de modul în care a acţionat guvernul?

Dr. Yoichi Funabashi: Dacă am face un sondaj de opinie în Japonia cred că foarte mulţi locuitori şi-ar exprima dezamăgirea faţă de răspunsurile date de executiv pe durata acestei crize.

Reporter: Ca urmare a evenimentelor de anul trecut, Japonia a oprit aproape toate centralele nucleare şi a trebuit să găsească soluţii alternative pentru a-şi completa necesarul energetic. Credeţi că dacă aceste centrale vor fi închise definitiv, Japonia şi-ar putea pierde aura de super-putere mondială?

Dr. Yoichi Funabashi: Sunt mulţi care gândesc aşa, dar cred că puterea unei naţiuni stă în potenţialul pe care îl are pentru viitor.

Chiar dacă Japonia îşi va pierde din competitivitate, ca urmare a diminuării numărului de centrale nucleare funcţionale, cred că îşi va putea menţine actualul statut dacă va reuşi să producă o cantitate mai mare de energie regenerabilă.

Dacă va fi o deschizătoare de drumuri în acest sector, Japonia va avea o nouă sursă de putere. 


Etichete FukushimatsunamiJaponiadeşeuri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live