Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DOCUMENTARELE RRA (R) Vineri, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Isopescu

9 Noiembrie 2017
Vizualizari: 1214
Comentează add

Sunt prezente 16 ţări central şi est-europene, plus China

La Bucureşti a început Forumul Internaţional pentru Energie

bogdan-isopescu

 

La Bucureşti a început, ieri, Forumul Internaţional pentru Energie, într-un format ce include 16 ţări central şi est-europene, plus China. Evenimentul este prima manifestare concretă a acordului semnat de cele 17 ţări anul trecut, la iniţiativa României, acord prin care statele membre se angajau să colaboreze pentru a realiza diverse proiecte în energie.

China doreşte să fie tot mai prezentă pe pieţele economice globale, iar piaţa energetică europeană este o oportunitate unde poate să îşi plaseze finanţele. În acelaşi, centrul şi estul Europei are nevoie să îşi pună la punct infrastructura din energie şi cere investiţii pe care singură nu le poate realiza, de unde şi aparentul succes al platformei de colaborare între aceste două regiuni.

Corneliu Bodea, preşedintele Centrului Român al Energiei, spune că evenimentul de la Bucureşti, creează cadrul de dialog şi negociere între guvern şi mediul de afaceri, între Europa şi China, între cercetare şi finanţare, pe scurt între proiect şi realitate.   

Corneliu Bodea: "Veţi vedea cum ultimele tehnologii şi soluţii inovatoare schimbă dramatic modul în care generăm, transportăm şi consumăm energie. Provocările şi tendinţele pot fi întâmpinate numai prin parteneriat şi punând în comun know-how-ul şi capacitatea în mod reciproc şi spre beneficiul tuturor partenerilor, deoarece energia este o problematică globală, dar care îşi găseşte soluţii regional". 

Nimeni nu spune clar cine deţine tehnologia cea mai avansată, însă, în mod cert, China este cea care urmează să vină cu finanţele, pentru că toţi reprezentanţii celor 16 state central şi est-europene menţionau proiectele pe care vor să le demareze în ţara lor cu reprezentanţi chinezi. Este şi cazul României, cea care vrea să continue negocierile pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, dar şi pentru termocentrala de la Rovinari.   

Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei: "Ambele sunt proiecte energetice majore pentru România, care odată dezvoltate vor avea impact major la nivel naţional şi regional în ceea ce priveşte consolidarea securităţii energetice. Îmi exprim, pe această cale, dorinţa de a finaliza negocierile cu partenerii noştri chinezi şi consider faptul că formatul 16+1 ne oferă o bună ocazie de a discuta viitorul acestor două proiecte". 

Ministrul român al Energiei, Toma Petcu, simţea nevoia să puncteze faptul că parteneriatul cu China nu vine sau nu cuprinde elemente care să contrazică poziţia României ca parte a Uniunii Europene şi a politicii energetice comunitare.   

Toma Petcu: "Subliniez faptul că România, stat membru al UE, rămâne ferm angajată în realizarea obiectivelor UE. Vă pot asigura de faptul că România acordă o atenţie deosebită formatului de cooperare economică 16+1, care reprezintă o oportunitate prin care statele noastre pot identifica noi oportunităţi în acest domeniu strategic". 

Ministrul chinez al energiei, Nur Bekri, spune că ţara sa vrea să îşi crească prezenţa în ţările europene care sunt parte a platformei de cooperare 16+1. Ca dovadă, executivul de la Beijing va înfiinţa un secretariat special pentru această problemă, instrument prin care China va ţine contact cu cele 16 ţări pentru proiecte în energie.

Partea chineză propune o colaboare şi pentru partea de cercetare în energie, care va debuta cu vizite bilaterale ale autorităţilor, ale mediului de afaceri şi ale cercetătorilor, începând cu 2018. China se aşteaptă ca acest parteneriat să ducă la împărtăşirea informaţiilor din inovare şi cercetare. Ministrul chinez spune că ţara sa va aloca aproximativ trei miliarde de euro pentru acest tip de colaborare cu cele 16 state europene.   

Nur Bekri: "Să lansăm o cercetare comună în domeniul energiei - 16+1, care să organizeze vizite de studiu în domeniul energetic pentru reprezentanţii guvernului şi afacerilor din ambele părţi. Primul eveniment va avea loc în prima jumătate din 2018 şi aşteptăm cu nerăbdare să invităm reprezentanţii ţărilor dumneavoastră.

Pentru a asigura implementarea lină a cercetării comune, China va oferi o finanţare totală de trei miliarde şi tot suportul intelectual. iar ţările centrale şi est-europene vor furniza informaţiile pentru proiecte. Institutul de Proiectare şi Centrul Energetic Român vor contribui la dezvoltarea energetică şi a proiectelor comune în domeniul energiei în ţările centrale şi est-europene şi China". 

Evenimentul va continua astăzi şi mâine, iar organizatorii şi participanţii se aşteaptă la negocieri şi acorduri pe proiecte concrete în energie, dar şi la semnarea unei agende care să conţină paşii pentru acţiunile sau investiţiile următoare. 


Etichete forumenergieChinaCorneliu BodeaRobert TudoracheToma PetcuNur Bekri

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live