Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Luni, 12 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stancu

3 Martie 2021
Vizualizari: 126
Comentează add

Președintele Klaus Iohannis a declarat cu ocazia bilanțului Înaltei Curți de Casație că sistemul de justiție din România are nevoie de mai multe reforme.

Klaus Iohannis: Reanalizarea legilor justiției nu mai poate fi amânată

razvan-stancu

  Preşedintele Klaus Iohannis.                 Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat cu ocazia bilanțului Înaltei Curți de Casație că sistemul de justiție din România are nevoie de mai multe reforme, care să fie în linie cu recomandările europene.
 
El a mai punctat importanța digitalizării, proces care a fost accelerat în contextul pandemiei, dar a vorbit și despre alte priorități, cum ar fi soluționarea dosarelor într-un termen rezonabil, aplicarea unitară a legii sau corectarea legilor justiției.
 
Klaus Iohannis: În anul 2020, cetățenii şi-au exprimat fără echivoc, prin vot, opțiunea pentru reforme și consolidarea principiilor statului de drept. În acest context, reanalizarea legilor justiției nu mai poate fi amânată. Am încredere că, în perioada următoare, cadrul care reglementează activitatea justiției din România va redeveni unul predictibil, în acord cu standardele unui stat european.
 
Realizator: Președinta Instanţei Supreme, judecătoarea Corina Corbu, a arătat că în pandemie colegii săi au soluționat un număr mai mare de dosare decât în 2019, deși s-au confruntat cu lipsa spațiului, volumul mare de muncă și problemă pensionarii.
Corina Corbu: Calitatea de judecător la Înalta Curte nu este o poziție comodă. Încărcătura psiho-emoțională, necesitatea păstrării în mod permanent a celui mai înalt nivel de pregătire profesională, acceptarea posibilității exprimării unei poziţii critice, uneori vehemente în spaţiul public sunt inerente acestei înalte demnităţi. Problema pensionării judecătorilor Instanţei Supreme rămâne pentru mine un motiv de tristeţe. Înalta Curte pierde judecători prin pensionare la vârsta la care, pe plan mondial, se consideră că abia dobândeşti înţelepciunea şi raţionamentul juridic, care sunt necesare pentru a judeca în ultimă instanţă în cadrul unei jurisdicţii supreme.
 
Realizator: A consemnat reporterul RRA Diana Surdu.
 
(RS)
 

Etichete Klaus Iohannisjustitiereformebilanțul Înaltei Curți de Casație(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live