Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE (Continuare) Luni, 27 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

23 Mai 2022
Vizualizari: 218
Comentează add

Autorităţile estimează că în judeţ trăiesc în prezent, circa 1.800 de urşi, iar Ministerul Mediului a emis o derogare pentru împuşcarea a 13 dintre ei.

Judeţul Covasna-urşii s-au înmulţit şi pun în pericol vieţile oamenilor

radiojurnal

Foto: Arhivă. 

În judeţul Covasna, urşii s-au înmulţit foarte mult în ultimii ani şi pun în pericol vieţile oamenilor, dar şi bunurile. Autorităţile estimează că în judeţ trăiesc, în prezent, aproximativ 1.800 de urşi, iar Ministerul Mediului a emis o derogare pentru împuşcarea a 13 dintre ei.

Reporter - Oana Negrea: România are cei mai mulţi urşi din Europa, iar potrivit autorităţilor locale, aproape 1.800 dintre aceştia trăiesc în pădurile din judeţul Covasna. Atacurile urşilor asupra zonelor locuite de oameni s-au intensificat în ultimii ani, concomitent cu creşterea numărului acestor animale sălbatice, a declarat Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.
Tamás Sándor: Din populaţia de urşi a Europei, două treimi trăiesc în România, dar din populaţia de urşi din România, două treimi trăiesc aici, în Curbura Carpaţilor şi asta se vede. Să nu mă înţelegeţi greşit, deci sunt un om pro urs, dar ursul să fie în pădure, dar când ursul a început să fie cotidian în localităţi, în grajdurile oamenilor, în curţile şcolilor, asta nu este nici normal şi nici nu este acceptabil.


Reporter - Oana Negrea: Oamenii se plâng că urşii le-au distrus pomii fructiferi, stupii de albine, le-au omorât animalele din grajduri, ba chiar au intrat şi în case, luându-le alimentele din frigider. Ministerul Mediului a emis o derogare pentru împuşcarea a 13 urşi care creează probleme în mai multe localităţi din judeţul Covasna, iar doi dintre aceştia au fost deja recoltaţi.

Gheorghe Neagudirectorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Covasna, a făcut o serie de precizări.


Gheorghe Neagu: Odată cu venirea primăverii, urşii au început să îşi reia activitatea şi au început să apară şi primele pagube. Zonele vizate: Băţani-Baraolt, zona Turii, Cernatului, unde la două trei-zile avem cel puţin o pagubă. Este pus în aplicare Ordinul 723 din 2022, s-au dat autorizaţiile de împuşcare, deja s-au şi extras exemplarele-problemă. 


Etichete județul covasna1.800 urşiministerul mediuluiderogare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live