Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Joi, 02 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Pavel Ionescu

7 Iunie 2017
Vizualizari: 674
Comentează add

În Marea Britanie principalii competitori politici au ultimele mitinguri electorale înaintea votului de joi.

Joi, alegeri parlamentare în Marea Britanie

pavel-ionescu

În Marea Britanie, principalii competitori politici au ultimele mitinguri electorale înaintea votului de mâine, la finalul unei campanii în care negocierea Brexitului sau subiectele cu impact social au fost surclasate de dezbaterile privind securitatea.

După seria recentă de trei atentate teroriste, premierul Theresa May a promis aseară că, dacă va fi realeasă, va modifica prevederile privind apărarea drepturilor omului în favoarea unor legi mai aspre de combatere a terorismului.

Corespondenţă din Londra - Reporter: Pavel Ionescu.

Promisiunea este destul de neaşteptată pentru premierul unei ţări campioane în susţinerea şi chiar azilul acordate persecutaţilor din întreaga lume.

Presiunile la adresa forţelor de securitate au crescut însă exponenţial după atacul terorist de sâmbătă, mai ales după ce s-a aflat că doi dintre cei trei ucigaşi par să fi scăpat de sub subraveghere MI5.

Unul fusese semnalat britanicilor de omologii italieni, iar celălalt apăruse chiar în documentarul unei televiziuni britanice privind radicalizarea islamistă din ţară.

Astăzi a fost arestat la Londra un bărbat de 30 de ani în conexiune cu atentatul de sâmbătă, iar pe Aeroportul Heathrow a fost reţinut un suspect de complicitate la atentatul de la Manchester de acum două săptămâni.

Cu o zi practic înainte de vot, premierul Theresa May se vede nevoită să-şi durifice discursul, promiţând deportarea mai uşoară a suspecţilor de terorism şi creşterea controlului celor care nu pot fi puşi sub acuzare.

Liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, promitea azi dimineaţă la BBC o linie mai moderată, cerând întărirea democraţiei şi limitarea libertăţii autorităţilor de a conduce prin ordonanţe.

Mâine seară vom şti rezultatul votului, sondajele dându-i favoriţi pe conservatori.

Dar importantă este diferenţa cu care vor câştiga.

Premierul May convocase alegerile pentru a-şi extinde autoritatea în negocierea Brexitului, dar aceasta va scădea în eventualitatea unui guvern de coaliţie.


Etichete marea britaniealegerilondratheresa mayatentate teroristejeremy corbyn

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live