Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

13 Septembrie 2017
Vizualizari: 1105
Comentează add

Jean-Claude Juncker a susţinut, în faţa Parlamentului European, discursul anual privind Starea Uniunii. Pentru analiza discursului, urmăriţi de la 13.20 emisiunea "Probleme la zi".

Jean-Claude Juncker, discurs despre Starea Uniunii

radiojurnal

 Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Foto: ec.europa.eu.

Consolidarea Programului comercial al Uniunii Europene, o industrie mai competitivă, întărirea luptei împotriva schimbărilor climatice, îmbunătăţirea protecţiei datelor numerice şi controlul eficient al imigraţiei sunt cele cinci priorităţi asupra cărora Comisia Europeană se va concentra în perioada rămasă din mandatul său.

Anunţurile au fost făcute cu puţin timp în urmă la Strasbourg de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a susţinut astăzi, în faţa Parlamentului European, discursul anual privind Starea Uniunii.

Jean-Claude Juncker: Suntem gata să ne asumăm cele 80 de iniţiative pe care le-am promis europenilor. Am discutat cu preşedintele Parlamentului, am discutat cu premierul estonian care asigură preşedinţia în exerciţiu. Felicităm Estonia pentru poziţia sa puternică şi le voi trimite o scrisoare... tocmai le-am trimis o scrisoare de intenţie în legătură cu aceste intenţii; nu le pot enumera acum toate, dar daţi-mi voie să menţionez cinci dintre ele care mi s-au părut mai importante: în primul rând doresc să ne întărim Programul comercial european. Da! Europa este deschisă comerţului, dar va trebui să avem şi o reciprocitate. Propunem, astăzi, un nou card... o nouă carte a investiţiilor; dorim de asemenea, în al doilea rând, o industrie mai puternică, mai competitivă. Suntem preocupaţi de baza noastră industrială, de muncitorii care constituie coloana vertebrală a acesteia. Sunt mândru de industria noastră automobilistică, dar şocat, în acelaşi timp, că unii consumatori sunt înşelaţi. Prezentăm astăzi o nouă strategie industrială a Europei, care va permite industriei noastre să rămână numărul unu în materie de inovare, numerizare şi progres; dorim, în al treilea rând, ca Europa să rămână avangarda luptei împotriva schimbărilor climatice. De asemenea, în ceea ce priveşte lupta împotriva atacurilor cibernetice, propunem astăzi înfiinţarea unei agenţii specializate; în al cincilea rând, imigraţia trebuie să rămână sub control.

Jean-Claude Juncker a mai afirmat că România şi Bulgaria ar trebui să fie admise în Spaţiul Schengen. El s-a pronunţat şi pentru înfiinţarea unui instrument de preaderare la moneda euro, care să ofere ţărilor care vor să adere sprijin tehnic şi chiar financiar.

Azi la RRA, la emisiunea PROBLEME LA ZI de la ora 13.20, vom discuta despre discursul preşedintelui Juncher.

Invitaţi în studio: prof.univ.dr. Dumitru Miron – profesor Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, Andrei Ţărnea – analist politică externă şi, prin telefon, Oana Popescu – director Global Focus, prof.univ.dr. Vasile Puşcaş – Facultatea de Studii Europene Universitatea Babeş Bolyai-Cluj şi Sorin Croitorescu – corespondenţă din Strasbourg.

Producător Magda Zăvoianu.

Realizator Alexandra Andon.


Etichete Jean-Claude JunckerParlamentul EuropeanStarea Uniunii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live