Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Luni, 23 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

22 Septembrie 2021
Vizualizari: 1959
Comentează add

Analistul de politică externă, Iulian Chifu, a vorbit la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, despre criza gazelor naturale.

Iulian Chifu: Federaţia Rusă subminează securitatea energetică europeană Iulian Chifu: Federaţia Rusă subminează securitatea energetică europeană - Conține video

luminita-voinea

În ultima perioadă se vorbeşte tot mai mult despre o criză iminentă a gazelor naturale, care, spun specialiştii, va avea ca efect creşteri record ale preţurilor la gaze şi energie electrică.

Îngrijorările s-au extins rapid în toată Europa, iar guvernele caută soluţii pentru evitarea unor explozii istorice ale preţurilor.

Invitat la emisiunea "Serviciul de noapte cu Maria Ţoghină", analistul de politică externă Iulian Chifu, preşedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor, a vorbit despre soluţiile pe care le are la îndemână Uniunea Europeană.

Însă acestea au efecte vizibile în termen mediu şi lung. O sinteză semnată Luminiţa Voinea.
 

Gazele naturale se îndreaptă către cele mai mari preţuri din ultimii 10 ani, ceea ce înseamnă că vom avea o iarnă grea, avertizează specialiştii.

Una dintre soluţiile de contracarare a acestor creşteri ar fi plafonarea preţului la energie şi gaze naturale, idee care la noi a fost doar discutată, în timp ce în alte ţări europene a fost şi aprobată.

Asta în contextul în care Federaţia Rusă subminează securitatea energetică europeană, pentru a-şi promova gazoductul Nord Stream 2, care va crea o nouă legătură energetică directă între Rusia şi Germania, via Marea Baltică, a explicat analistul de politică externă Iulian Chifu.

Iulian Chifu: Federaţia Rusă joacă într-o variantă complet nepotrivită şi de subminare a securităţii energetice europene pentru a-şi promova Nord Stream 2 şi pentru a-l face funcţional. Pentru că trebuie spus că, chiar dacă a anunţat că şi-a încheiat conducta, capacitatea sa de a o face funcţională şi de a pune gaz acolo este foarte redusă. Sunt nişte proceduri foarte laborioase de validare. Toate sunt supuse sancţiunilor Statelor Unite. Ori,  trebuie văzut că în ultimul an,  exporturile Rusiei către zona europeană au fost extrem de scăzute, inclusiv pentru a fi puse în depozite, depozitele sunt foarte jos pentru a nu avea formule de compensare. Pe un asemenea context primul lucru este faptul că preţul gazelor a crescut, pentru că îl vei lua iarna, nu vara, primăvara, când nu-l caută nimeni. Deci Rusia nu a mai vândut gaz şi nu a mai dat să se înmagazineze ca să se cumpere doar iarna la preţuri mari. Al doilea câştig este..., deci preţul a crescut, toată lumea caută; în al doilea rând este că nu ai pe unde să îl duci; prin conductele ucrainene şi altfel prin Nord Stream 2. Şi atunci aici este presiunea pentru a obţine avizele şi a da drumul la Nord Stream 2. E o presiune asupra Europei, este o presiune asupra agenţiei specializate a Germaniei şi este o presiune asupra Uniunii Europene.

Uniunea Europeană are însă metodele ei pentru a opri acest comportament al Rusiei, care în fapt face jocuri politice, şi nu economice , mai susţine Iulian Chifu.

Iulian Chifu: Evident că şi pe această dimensiune fiecare are ac de cojocul lui. Deja în privinţa Gazprom avem o sesizare a Parlamentului European în privinţa începerii unei anchete pentru acest proces de dumping şi în egală măsură pe partea cealaltă avem un alt tip de instrumentar, tot la fel, foarte important, pentru că nu trebuie uitat că Directiva gaze modificată spune că orice conductă intră în Uniunea Europeană va avea acelaşi statut cu conducta care este în UE, deci va trebui să respecte regulile jocului. Vom vedea exact preţurile, costurile, cine operează, cu ce preţuri, de unde vine, la ce costuri şi suma acestor lucruri voa putea să probeze foarte simplu că avem de-a face cu un proiect politic, nu cu unul economic, nu se justifică economic, e făcut să blocheze tranzitul prin Ucraina sau eventual să-l întrerupă, dacă nu în 2024, când se încheie actualul contract, poate chiar mai devreme.

Acestea sunt însă chestiuni care intervin pe termen mediu şi lung.

Până atunci, iarna aceasta se aşteaptă o creştere a preţului la gaze naturale şi, mai grav decât atât, s-ar putea să fim în situaţia de a nu avea de unde să le procurăm.

Soluţia ar fi să ne bazăm pe resursele şi pe producţia internă , a conchis  Iulian Chifu.

Video: "Serviciul de noapte" cu Maria Țoghină, ediția din 20/21 septembrie 2021


Etichete Exclusiv RadioenergiegazeRomâniaprețuriFederația RusăUENord Stream 2

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live