Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Joi, 17 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

13 Ianuarie 2020
Vizualizari: 462
Comentează add

Autorităţile iraniene au ucis sute de protestatari în luna noiembrie, în ceea ce pare să fie cea mai sângeroasă suprimare a protestelor sociale de la revoluţia din 1979.

Iranul neagă că s-ar fi tras în protestatari

sergiu-stet

 

Poliţia iraniană a precizat luni, 13 ianuarie, că nu a tras în protestatarii care demonstrează în urma recunoaşterii de către Teheran a faptului că a doborât un avion de pasageri, pe fondul apariţiei pe social media a unor imagini video în care apar focuri de armă şi bălţi de sânge.

Reuters aminteşte că preşedintele american, Donald Trump, a scris duminică pe Twitter, adresându-se autorităţilor, în a doua zi de proteste în Iran, "nu vă ucideţi protestatarii". Demonstraţiile din Iran sunt cele mai recente evenimente într-una dintre cele mai destabilizatoarea situaţii între Statele Unite şi Iran de la revoluţia iraniană din 1979.

Teheranul a recunoscut că a doborât din greşeală avionul ucrainean, ucigând astfel 176 de persoane, la câteva ore după ce atacase bazele americane, ca reacţie faţă de uciderea într-un atac cu drone a celui mai puternic lider militar al Iranului, la ordinul preşedintelui Trump.

Furia iranienilor, care mocnise zile întregi, timp în care Iranul negase că ar fi fost vinovat de accidentul aviatic de miercuri, a izbucnit în proteste sâmbătă, când armata a recunoscut fapta. Demonstranţii au ieşit din nou pe străzi duminică.

Conform Reuters, imaginile video postate duminică pe social media înfăţişau focuri de armă trase în apropierea protestatarilor din piaţa Azadi din Teheran. Imaginile arată bălţi de sânge pe jos, răniţi purtaţi pe braţe şi persoane care păreau să fie membri ai forţelor de securitate alergând cu arme în mână.

Alte postări au înfăţişat poliţişti lovind protestatari cu bastone de cauciuc în timp ce alţi demonstranţi strigau "Nu îi bateţi!". "Moarte dictatorului", strigă protestatarii, îndreptându-şi furia către liderul Suprem, Ali Khamenei.

Reuters nu a putut confirma independent imaginile. Presa de stat afiliată a declarat că au avut loc proteste sâmbătă şi duminică, în Teheran şi alte oraşe, fără a da detalii suplimentare. "Poliţia nu a tras în timpul protestelor, deoarece ofiţerii de poliţie din capitală au primit ordin să demonstreze reţinere", a afirmat Hossein Rahimi, şeful poliţiei din Teheran, într-o declaraţie transmisă de site-ul televiziunii de stat.

Autorităţile iraniene au ucis sute de protestatari în luna noiembrie, în ceea ce pare să fie cea mai sângeroasă suprimare a neliniştilor sociale de la revoluţia din 1979 până în prezent.

În Irak şi Liban, guvernele care includ grupuri armate susţinute de Iran s-au confruntat de asemenea cu demonstraţii ostile în ultimele luni.


Etichete IranavionDonald Trump,TwitterAli Khameneiradio

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live