Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Sâmbătă, 04 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

20 Noiembrie 2019
Vizualizari: 349
Comentează add

Investiţii în sistemul de sănătate din Franţa

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Paris. Foto: Agerpres/EPA.

Guvernul francez a anunţat, astăzi, un plan de urgenţă în valoare de câteva zeci de miliarde de euro pentru investiţii în sănătate şi majorarea veniturilor personalului medical, după opt luni de greve şi proteste ale angajaţilor din sănătate. Cu detalii, corespondenta Radio România Actualităţi la Paris, Daniela Coman:

Reporter: Planul anunțat astăzi de premier și de ministrul sănătății cuprinde, în primul rând, alocări suplimentare de fonduri pentru ameliorarea problemelor cronice ale spitalelor, precum și majorări salariale.

Premierul francez, Edouard Philippe: Vom majora bugetul asigurărilor medicale pentru spitale cu 1,5 miliarde de euro în următorii trei ani, sumă care se adaugă bugetului aprobat de guvern. Așadar 500 de milioane de euro în fiecare an pentru cumpărarea materialelor medicale curente şi reparații și renovări minore, dar urgente, ale clădirilor. Din 2020 statul va prelua zece miliarde de euro din datoria publică a spitalelor, pe care îi va plăti în următorii trei ani. Acest sprijin va permite restabilirea echilibrului financiar al spitalelor, le va ajuta să își aducă deficitele și să reia investițiile.

Reporter: Ministrul sănătății, Agnes Buzyn, a anunțat acordarea unei prime permanente de 800 de euro pe an pentru întregul personal medical din sistemul public cu salarii de sub 2.000 de euro, precum și alte bonusuri. De anul viitor, vor avea loc noi majorări de salarii prevăzute într-o strategie amplă de modernizare a sistemului de sănătate.

Alte măsuri vizează o reformă a organizării spitalelor, prime consistente de instalare pentru tinerii medici și pentru cei care aleg să lucreze în mediul rural sau în orașele mici, o mai mare atractivitatea a spitalului de stat în paralel cu o mai mare exigență din partea medicilor în privința prescripției exagerate de medicamente și tratamente.

Realizator: Corespondenta noastră precizează că sistemul medical public din Franţa este considerat a fi unul dintre cele mai performante din lume.


Etichete sistem de sanatateinvestitiiFranta

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live