Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Marţi, 16 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mădălina Verman

7 Martie 2012
Vizualizari: 1693
Comentează add

Curtea Constituţională a respins sesizarea Uniunii Social Liberale (USL) prin care a contestat învestirea de către parlament a guvernului Mihai-Răzvan Ungureanu.

Învestirea guvernului Ungureanu, "constituţională"

madalina-verman

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu. Foto: Agerpres.

Curtea Constituţională a decis cu puţin timp în urmă că hotărârea Parlamentului prin care Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu a fost învestit este constituţională.

Judecătorii Curţii au respins, astfel, ca neîntemeiată sesizarea depusă de cei 140 de deputaţi ai Uniunii Social Liberale, care contestau procedura de învestire.

Decizia este definitivă şi obligatorie.

Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu a primit, pe 9 februarie, votul de învestitură al Parlamentului.

În 16 februarie, USL a depus la Curtea Constituţională contestaţia privind învestirea guvernului.

Sesizarea a fost semnată de 85 de deputaţi PSD şi 53 de deputaţi PNL.

În contestaţie se arată că hotărârea Parlamentului de învestire a Cabinetului Ungureanu încalcă Constituţia, în condiţiile în care nu a fost respectat Regulamentul de audiere a candidaţilor de miniştri în comisii şi nu s-a întocmit avizul comisiei, ci doar procese verbale.

USL susţine că hotărârea Parlamentului a fost adoptată în lipsa avizelor de la comisiile de specialitate.

În opinia USL, existenţa avizelor respective, de la audierea candidaţilor de miniştri, erau obligatorii ca procedură, chiar dacă erau consultative pe fond. 

Deputaţii PSD şi PNL consideră că acordarea unui vot de învestitură în plen în lipsa acelor avize, înlocuite cu recomandări de la comisiile care nu au avut cvorum de lucru, încalcă prevederile legale şi constituţionale.

Conducerea Senatului a solicitat Curţii Constituţionale să respingă ca neîntemeiată sesizarea referitoare la neconstituţionalitatea hotărârii Parlamentului pentru acordarea încrederii Guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu.

Hotărârea Parlamentului pentru acordarea încrederii Guvernului a fost adoptată cu respectarea normelor constituţionale referitoare la procedura instituită pentru învestitura Guvernului, potrivit conducerii Senatului.

Şi Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a adoptat un punct de vedere în care se arată că Hotărârea plenului comun privind învestirea Cabinetului Ungureanu este constituţională. 


Etichete guvernînvestireCurtea ConstituţionalăMihai Răzvan Ungureanu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live