Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Marţi, 20 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Titus Stoichiţoiu, Târgu Jiu

29 Iulie 2014
Vizualizari: 1065
Comentează add

În judeţul Gorj, după două zile de ploi puternice, râul Gilort a ieşit marţi din matcă inundând oraşul Novaci, exact ca acum 50 de ani. Râul se află sub cod roşu de inundaţii.

Inundaţii puternice în judeţul Gorj

titus-stoichitoiu-targu-jiu

Foto: Simona Uță/Arhivă 

În judeţul Gorj, după două zile de ploi puternice, râul Gilort a ieşit marţi din matcă inundând oraşul Novaci, exact ca acum 50 de ani.

Gilortul s-a umflat azi-dimineaţă, apele învolburate ale acestuia trecând peste malul drept, chiar la intrarea în oraşul Novaci.

S-a intervenit prompt pentru ajutorarea a peste 70 de familii rămase izolate.

Acestea au fost evacuate preventiv, Gilortul s-a retras apoi în albie, dar se acţionează în aceste momente la întărirea digurilor, cu utilaje de mare capacitate.

Şi în aval de Novaci, Gilortul a inundat câteva gospodării şi terenuri agricole, o situaţie similară fiind în localitatea Bălceşti din comuna Bengeşti.

Râurile Gilort, Lotru şi Olteţ, aflate pe raza a trei judeţe din zona Olteniei, sunt vizate de o avertizare cod roşu de inundaţii, emisă, marţi, de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, valabilă până la orele 23,00.

Potrivit hidrologilor, ca urmare a precipitaţiilor cu caracter torenţial înregistrate în ultimele ore şi a celor estimate, se vor înregistra scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşirea cotelor de pericol pe râurile Gilort amonte s.h. Tg. Cărbuneşti (judeţul Gorj), pe Lotru (judeţul Vâlcea), pe cursul superior al Olteţului şi pe afluentul său Cerna (judeţele Gorj şi Vâlcea).

Revenind pe valea Gilortului, să spunem că zona este lipsită de energie electrică.

Echipe de la CEZ lucrează la înlăturarea defecţiunilor.

Oamenii s-au mai liniştit, dar se anunţă o nouă viitură dinspre Parâng. 


Etichete Inundații 2014GorjinundaţiiNovacirâul Gilortcod roşuVâlceaevacuarediguriviitură

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live