Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ Duminică, 22 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria

15 Februarie 2018
Vizualizari: 1029
Comentează add

Ratificarea tratatului de bună vecinătate bulgaro-macedonean e considerat de către experţi un nou început al relaţiilor dintre cele două ţări

Între Bulgaria şi Macedonia intră în vigoare tratatul de bună vecinătate

petio-petkov-corespondent-rra-in-bulgaria

 

 Vice prim ministrul şi ministrul bulgar de externe, Ekaterina Zaharieva, şi ministrul macedonean de externe, Nikola Dimitrov, au semnat ieri, la Sofia protocolul prin care a intrat în vigoare tratatul de bună vecinătate între cele două ţări.

La începutul acestui an, tratatul istoric a fost ratificat de parlamente, în Sofia şi Skopje. Documentul trebuie să pună capăt disputelor şi neînţelegerilor care au dominat în cursul anilor relaţiile între cele două ţări.

Aseară, Nikola Dimitrov a fost primit de preşedintele Rumen Radev şi de primul ministru Boiko Borisov. Preşedintele a declarat că Sofia va sprijini aderarea fostei republici iugoslave la Uniunea Europeană. Tema figurează la loc de frunte printre priorităţile preşedinţiei bulgare a Consiliului Uniunii.

Bulgaria şi Macedonia vor realiza cu investiţii europene coridorul de transport nr. 8 între Marea Neagră şi Marea Adriatică, o autostradă şi o linie dublă de cale ferată, a declarat Boiko Borisov, a adăugând că în luna martie cele două ţări vor lansa trei mari proiecte de infrastructură.

Experţi bulgari au constatat că îmbunătăţirea sensibilă a relaţiilor între Sofia şi Skopje, în ultimele luni, este rezultatul proceselor politice ce au avut loc în Macedonia, dar şi a acţiunii unor factori externi.

În Bulgaria, tratatul a fost salutat de toate partidele parlamentare. În Macedonia însă, el a fost ratificat numai cu voturile deputaţilor din coaliţia aflată la guvernare. Opoziţia consideră că sprijinul pentru aderarea Macedoniei la NATO şi Uniunea Europeană este condiţionat la Sofia şi Atena de concesii inacceptabile din partea fostei republici iugoslave. 


Etichete BulgariaMacedoniatratatbuna vecinatateEkaterina ZaharievaNikola DimitrovBoiko BorisovSofiaSkopjeNATO

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live