Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: BURSA DE UMOR Luni, 15 August

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Radio România Actualităţi

10 Iulie 2021
Vizualizari: 2412
Comentează add

Interviu cu profesorul universitar dr. Iulian Chifu, președintele Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning.

Interviu RRA: Iulian Chifu despre alegerile parlamentare din R. Moldova

radio-romania-actualitati

Iulian Chifu. Foto: radiochisinau.md.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 iulie, ora 22:21) - "Agenda globală" - Realizator: Simina Botar


Realizator: Victoria partidului de dreapta PAS ar aduce suficiente voturi pentru a forma o majoritate în parlament care ar face posibil ca președintele Maia Sandu să își pună în aplicare programul de reforme promis în alegerile prezidențiale.

Îl avem invitat în direct, în "Agenda globală", pe profesorul universitar dr. Iulian Chifu, președintele Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning. Bună seara și mulțumesc pentru participare!


Iulian Chifu: Bună seara!


Realizator: Domnule Chifu, judecând după cifrele sondajelor doar două sau trei partide vor intra în parlament. Vedeți posibilitatea conturării unei majorități clare în Parlament?


Iulian Chifu: Desigur. În momentul de față toate sondajele de opinie ne arată în cea mai mare probabilitate că partidul pro-prezidenţial PAS va deţine această majoritate după scrutinul de duminică. Există, evident, variante cu probabilități mult mai  reduse, marginale ca în parlament să intre mai mult de două partide, iar diferența pe care o cunoaştem astăzi, de 10-12 procente între partidul pro-prezidențial, pro-european PAS și Blocul acesta al Socialiștilor și Comuniștilor să se restrângă de la cele 10-12 procente - aici am inclus și diaspora - şi să rezulte o formulă mult mai strânsă, mult mai neconvenabilă sau mai complicată, dar în momentul de față cea mai mare probabilitate este să avem un guvern pro-european şi un parlament cu doar două partide. Vă spuneam, există o probabilitate marginală, nu inexistentă, deci există această probabilitate ca alte partide să păşească în Parlamentul de la Chișinău, încă o dată, marginală, dar există.


Realizator: Cât de decişi sunt alegătorii să producă o schimbare pentru ca Republica Moldova să poată merge înainte, spre o viață mai bună pentru ea, pentru Republica Moldova?


Iulian Chifu: Valul a început cu alegerile prezidențiale de anul trecut, se continuă astăzi. Există o nemulțumire, Igor Dodon este cea mai urâtă personalitate din Republica Moldova. E adevărat că s-a ascuns în spatele lui Vladimir Voronin şi a creat acel bloc, dar acel bloc nu vine fără nemulţumiri importante chiar din partea propriului partid și cu probleme majore în a susține o prezență majoră la vot. Până la urmă va conta foarte mult capacitatea de mobilizare, de mobilizare internă în Republica Moldova şi de mobilizare a diasporei la vot, pentru că acestea sunt unicile garanții ale menținerii rezultatelor sondajelor de opinie. Cu cât mai multe persoane sunt prezente la vot, cu cât mai bine este mobilizată diaspora, cu atât mai mult rezultatele vor fi cele așteptate, respectiv cele pe care ni le dau sondajele de opinie și aici este de fapt marea miză a alegerilor de duminică şi toate manevrele electorale au vizat, de fapt, această capacitate de mobilizare, eventual selectivă, a propriilor votanţi, care să ducă o mobilizare selectivă la o debalansare a raportului pe care îl arată sondajele de opinie.


Realizator: Dacă trendul de la alegerile prezidențiale se va continua înseamnă că va fi o participare substanțială a diasporei?


Iulian Chifu: Într-adevăr, însă aici suntem întru-o cu totul altă etapă, nu suntem iarna, suntem vara. O parte dintre membrii diasporei sunt în concedii, nu neapărat departe de urne, şi o parte din ei chiar în Republica Moldova, deci s-ar putea ca o parte a diasporei să voteze chiar acasă. De aceea e dificilă formula de continuitate în privința mobilizării. Avem secvenţe diferite, distincte de mobilizare, cea din diaspora este foarte importantă, cea din diaspora din România, în primul rând, și trebuie amintit aici că președintele Partidului Național Liberal, dar în general cam toți reprezentanții politici români au făcut apel către diaspora română, către cetăţenii Republicii Moldova din România, spre a fi prezenți la urne, spre a vota duminică și, evident, spre a vota, fără a risipi voturile, cu partidul pro-prezidențial.


Realizator: Cât de eficientă a fost influența Kremlinului la aceste alegeri în această campanie?


Iulian Chifu: În mai mică măsură sau, dacă vreți, a avut obiective distincte. Dacă anterior aveam obiective de tip geopolitic est versus vest, în momentul de față orientarea campaniei a fost mai degrabă spre denigrarea candidatului pro-european a doamnei Maia Sandu cu un număr foarte mare de fake news și cu un număr mare de proiecte. Pe de altă parte a fost una mai degrabă conservatoare, aceea de a păstra toată susţinerea pentru Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor în siajul şi în zona de susținere existentă, deci de a diminua pierderile, pentru că acest bloc este în cădere de susținere, în cădere de sarcini. Aceste două tipuri de strategii au fost distincte de cele anterioare, în perioada Dodon, care erau cele de promovare a candidatului propriu, de sprijinire a lui, de plată directă a susținătorilor săi. De data aceasta suntem într-o cu totul altă realitate, nu radical diferită, dar cu alte obiective și alte ţinte care, vom vedea duminică, în ce măsură au avut rezultatele scontate.


Realizator: Deci dumneavoastră considerați că decisiv duminică va fi numărul celor care vor vota, participarea?


Iulian Chifu: Mobilizarea la vot a diferitelor partide, în special a PAS, nedisiparea votului către partide marginale care nu vor face pragul - și aici intră toate celelalte - aceste lucruri sunt foarte importante. E motivul pentru care, de exemplu, Moscova, a investit în mod masiv în partide de dreapta colaterale, inclusiv în AUR, că îl pomeneaţi mai devreme în relatare, pentru a smulge voturi de la /.../ pe care PAS al putea să îl atingă, pentru a intra la redistribuire şi pentru ca această redistribuire să aducă voturi și în beneficiul Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. A fost o linie majoră de finanţare şi o linie majoră a strategiei aplicate de Moscova în Republica Moldova în această campanie.


Realizator: Vă Mulțumesc foarte mult. Invitat în "Agenda globală", în seara aceasta, profesorul universitar doctor Iulian Chifu, președintele Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning.

(RS)


Etichete exclusiv radioiulian chifuinterviurepublica moldova(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live