Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Sâmbătă, 28 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Cătălin Purcaru

15 Februarie 2020
Vizualizari: 1074
Comentează add

Interviu cu Titus Corlățean, raportor al APCE în cazul Malaysia Airlines

catalin-purcaru

  Titus Corlăţean. Foto: Arhivă.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 februarie, ora 22:43) - Emisiunea: "Agenda globală" - Realizator: Ianna Ioniţă - Senatorul Titus Corlățean a fost desemnat de Comisia pentru Afaceri Juridice şi Drepturile Omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei raportor în dosarul tragediei aviatice Malaysia Airlines. Vă amintesc, la 17 iulie 2014 zborul Malaysia Airlines Amsterdam - Kuala Lumpur a fost doborât deasupra Ucrainei de Est în timpul fazei decisive a conflictului dintre separatiștii sprijiniți de Federația Rusă și armată ucraineană. 298 de persoane și-au pierdut viața atunci. Acum, senatorul Titlus Corlățean va face în calitate de raportor vizite oficiale în Olanda și Ucraina, unde va avea o serie de întâlniri cu autoritățile naţionale şi reprezentanţii organelor de anchetă din cele două țări implicate în desfășurarea investigațiilor în acest caz. Cătălin Purcaru l-a intervievat pe Titus Corlățean.
Titlus Corlățean: Acest memorandum introductiv nu reprezintă raportul propriu-zis pe această temă. Suntem la începutul unui drum care nu va fi simplu și acest lucru presupune un mandat pe care eu l-am primit din partea Comisiei Afacerilor Juridice a Adunării Parlamentare în calitate de raportor al Adunării pe această temă atât de delicată, atât de dramatică. Noi nu suntem la Consiliul Europei organe de anchetă propriu-zise, dar eu, ca raportor, am primit acest mandatul de a investiga dacă statele direct interesate sau vizate de acest subiect își îndeplinesc obligațiile internaționale de a desfășura anchete efective, eficacee, în plan judiciar. Dacă toate statele cooperează, furnizează informații, pentru că există o rezoluție a Consiliului de Securitate la doar o săptămână adoptată după ce avionul de linie malaezian a fost doborât cu o rachetă rusească în estul Ucrainei, o rezoluție care obligă toate statele care au acces la informații, care știu mai multe lucruri pe tema asta să coopereze. Noi avem în cadrul Consiliului Europei poate cel mai important tratat internațional regional în materia drepturilor fundamentale ale omului, Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care la Articolul 2 garantează dreptul la viață. Ceea ce s-a întâmplat atât de dramatic reprezintă o încălcare extrem, extrem de gravă a Articolului 2 al Convenţiei Europeane a Drepturilor Omului. S-a petrecut pe teritoriu european, deci în jurisdicția Curții Europene a Drepturilor Omului, şi a noastră ca și organizație, şi aici toate statele interesate unele desfăşoară anchete, cazul Olandei, care a avut cei mai mulţi dintre cetățeni din cei 298 care au pierit în acest atac dramatic, dar au fost și alți cetățeni, de alte naționalități, deci Olanda, Ucraina sunt cele care desfășoară în primul rând anchetele de natură judiciară și, evident, există o obligație de cooperare și din partea Federației Ruse și a altor state. Eu ca raportor am sarcina de a întreprinde toate demersurile necesare pentru a ne asigura că anchetele avansează, că există o cooperare între state, că informațiile sunt puse la dispoziţie şi că responsabilitatea judiciară, juridică va fi angajată faţă de cei care au comis aceste crime îngrozitoare.
Reporter: După declasificarea memorandumului, ce urmează?
Titus Corlăţean: Odată documentul devenit public, urmează să întreprind niște vizte oficiale pentru contacte, discuții cu autoritățile din Olanda, în primul rând, și cu investigatorii, cei care au întreprins și întreprind anchetă judiciară. La fel voi proceda și în cazul Ucrainei, voi merge la Kiev; am primit în egală măsură un mandat din partea Comisiei Juridice a Adunării Parlamentare de a mă adresa și a formula o serie de întrebări, solicitări scrise către autoritățile Federației Ruse, dar și Statele Unite ale Americii, care posibil să posede o serie de informații clasificate, este adevărat, cu privire la ceea ce s-a întâmplat.
Reporter: Cum de s-a ajuns la situația doborârii unui avion civil? Vorbim de un avion al unei companii din Malaezia, cu pasageri total neimplicați în conflictul din Ucraina.
Titus Corlăţean: Acel moment, în 2014, practic s-a suprapus cu un moment de confruntare extrem de dură în zona estică a Ucrainei, între separatiștii susținuţi de Rusia și, respectiv, trupele ucrainiene, și, în acel context extrem, extrem de tensionat de conflict militar au căzut victime nevinovate. Este o crimă oribilă şi pentru acest lucru trebuie să existe responsabilitate şi răspundere juridică foarte clar identificată.
Reporter: Vinovății au fost identificați și urmează să fie pedepsiți. Ce măsuri considerați că trebuie luate pentru ca o astfel de situație să nu se mai repete?
Titus Corlăţean: În primul rând că ancheta nu este pe deplin finalizată. Au fost identificate de către organele de cercetare penală din Olanda şi pe bază și de informații de intelligence și prin cooperare internațională, cetățenii care au un trecut foarte clar identificat la nivelul serviciilor de informații, inclusiv militare, din Federaţia Rusă, ei având şi o apartenență la trupele separatiste din estul Ucrainei și un al patrulea resortisant ucrainean care însă aparține aceluiași cerc de decizie și de execuție. Raportul va trebui să conţină o serie de concluzii foarte clare și o serie de recomandări, având deasupra tuturor cadrul general oferit de aceea rezoluție a Consiliului de Securitate care reprezintă un instrument cu valoare juridică absolut obligatorie la nivel universal şi care, aduc aminte, a fost adoptată în unanimitate la cel moment de membrii Consiliu de Securitate.
Reporter: După doborârea avionului în Ucraina, valul de indignare a contribuit la aflarea mai rapidă a adevărului. Mass media considerați că a avut un rol important?
Titus Corlăţean: Întotdeauna mass media, şi mai ales în astfel de situaţii, poate juca un rol extrem, extrem de important. Nu va fi o procedură simplă şi nu va fi un raport simplu. Este unul dintre cele mai complicate pe care noi le-am avut pe ordinea de zi a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în ultimii mulți ani, dar intenționez să îmi fac datoria ca raportor european și să mă bazez pe gradul de cooperare al statelor direct interesate.
 
 
Emisiunea Agenda globală poate fi ascultată integral la secțiunea PODCAST.

Etichete Titus CorlăţeanComisia pentru Afaceri Juridice şi Drepturile Omului a Adunării Parlamentare a Consiliului EuropeiMalaysia Airlines

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live