Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: OAMENI CARE MIŞCĂ ROMÂNIA (R) Miercuri, 17 August

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel

22 Ianuarie 2016
Vizualizari: 1185
Comentează add

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a discutat la Ierusalim cu oficialii israelieni despre rolul pe care l-ar putea avea România în îmbunătăţirea relaţiei Israelului cu UE.

Interviu cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, aflat în vizită în Israel

dragos-ciocarlan-corespondent-rra-in-israel

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Foto: psd.ro.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a discutat la Ierusalim cu oficialii israelieni despre situaţia politică din regiune şi rolul pe care l-ar putea avea România în negocierile pentru reconsiderarea poziţiei UE faţă de Israel.

Liviu Dragnea s-a întâlnit şi cu ministrul israelian al sănătăţii, Yaakov Litzman, căruia i-a mulţumit pentru grija extraordinară acordată răniţilor de la Colectiv, care s-au aflat în tratament în Israel.

Şeful PSD a fost interesat totodată de modul de aplicare a programului naţional de stomatologie pentru copiii până la 14 ani, propus şi implementat chiar de către actualul ministru israelian al sănătăţii.

Liviu Dragnea a arătat că îşi doreşte să se aplice şi în România acest proiect atât de necesar.

S-a discutat şi de sprijinul pe care l-ar putea primi România pentru ca pacienţii care au nevoie de dializă să nu mai parcurgă distanţe mari pentru a beneficia de tratamentul adecvat, iar ministrul israelian al sănătăţii a promis o colaborare.

Delegaţia social-democraţilor a vizitat şi Yad Vashem, Memorialul victimelor Holocaustului, unde a depus o coroană de flori, şi locurile sfinte ale Israelului.

Reporter: Cum vede liderul social-democrat perspectiva relaţiei Israel-UE?

Liviu Dragnea: Relaţia dintre Israel şi UE nu este într-o situaţie foarte fericită acum, există oarecare divergenţe. România /mai/ are un potenţial foarte mare de dezvoltare a relaţiilor cu Israel. Sunt multe domenii care ar putea fi exploatate mai mult. Am spus asta la întâlnirea cu premierul Netanyahu, în ceea ce priveşte agricultura, cercetarea, sănătatea, educaţia, energia, în domeniul militar. Am vorbit despre colaborare mult mai strânsă în domeniul parlamentar. De asemenea, cred că, în viitor, România trebuie să aibă o cooperare mult mai bună in domeniul securităţii, ţinând cont de conjunctura internaţională şi chiar regională.

Reporter: Din punct de vedere parlamentar, cum poate evolua colaborarea între Ierusalim şi Bucureşti?

Liviu Dragnea: Am avut o întâlnire şi o discuţie foarte bună cu preşedintele grupului parlamentar de prietenie România-Israel de aici. L-am invitat în România şi a acceptat să vină. Era foarte doritor să vină în România. Vom realiza un cadru parlamentar care să poată fi un fel de umbrelă sau un fel de susţinere pentru iniţiative în mai multe domenii, pentru că şi oamenii de aici au spus: parlamentele sunt instituţii stabile, pot reprezenta un cadru serios în care şi chestiuni care ţin de dezvoltare reciprocă pot fi susţinute. Am foarte mare încredere, pentru că deschiderea oficialilor cu care m-am întâlnit este foarte mare: premierul Netanyahu, preşedintele Knessetului, dl Edelstein, am avut o discuţie bună cu dna Tzipi Livni, sigur am avut o discuţie foarte bună cu preşedintele Partidului Muncii, dl Herzog, care mi-a făcut şi invitaţia oficială în Israel. Există deschidere foarte mare şi, foarte important, o dorinţă foarte mare din partea oficialilor israelieni, indiferent de la ce partid sunt, ca relaţia cu România să fie mult mai strânsă. Există potenţial, există dorinţă şi din partea noastră şi cred că relaţia cu Israelul va fi foarte bună în viitor. Preşedintele României va veni în Israel în martie. Va fi o vizită importantă şi eu am foarte mare încredere că în perioada următoare vom face lucruri concrete, dincolo de întâlniri şi discuţii.

Reporter: Cum este Israelul pentru dumneavoastră, personal?

Liviu Dragnea: Pot spune, chiar din suflet, este pentru a treia oară când vin în Israel şi am constatat că, cu fiecare dată în plus în care vin în Israel, îmi este mult mai dragă această ţară. Există un spirit, nu-l simţi decât dacă vii aici. Este ceva greu de definit, te face să vii din nou. Pot spune cu toată convingerea că este Ţara Sfântă. 


Etichete IsraelIerusalimpreşedintele PSDLiviu Dragneavizită oficialăsecuritaterelaţia cu UEinterviu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live