Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Luni, 25 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Nicu Popescu

1 Decembrie 2017
Vizualizari: 1590
Comentează add

Interviu cu general-locotenent Adrian Tonea, comandantul paradei militare de Ziua Naţională.

Interviu cu general-locotenent Adrian Tonea, comandantul paradei militare

nicu-popescu

General-locotenent Adrian Tonea, comandantul paradei militare de Ziua Naţională. Foto: mapn.ro

Astăzi se împlinesc 99 de ani de la Marea Unire a Principatelor Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, eveniment care a avut loc la 1 Decembrie 1918. Aşa că, azi, românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Naţională a României.

Cu această ocazie, va fi organizată parada de 1 Decembrie, dar vor mai fi şi alte evenimente şi manifestaţii de Ziua Naţională.

Nicu Popescu a discutat despre acest eveniment, pentru "Apel matinal", cu general-locotenent Adrian Tonea, comandantul paradei militare de Ziua Naţională, locţiitorul şefului Statului Major al Apărării.  

Redactor: Domnule general, bună dimineaţa! 

Gen. lt. Adrian Tonea: Bună dimineaţa! 

Redactor: Domnule general, de Ziua Naţională veţi avea o mare onoare şi anul acesta veţi comanda parada. Cu ce veniţi nou? 

Gen. lt. Adrian Tonea: Pentru prima oară, va defila un detaşament constituit din structuri subordonate nemijlocit Statului Major al Apărării, comandat de un locţiitor al şefului Statului Major.

Va participa la parada militară Comandamentul Brigăzii Multinaţionale constituit din nouă state membre NATO, care, la 15 iunie anul acesta, a fost activat în prezenţa preşedintelui României şi a secretarului general al NATO.

O altă noutate este reprezentată de prezenţa la parada militară a Colegiului Naţional Militar Tudor Vladimirescu, reînfiinţat în anul 2016.

Va participa un detaşament echipat în ţinută de epocă specifică Primului Război Mondial, în onoarea tuturor militarilor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru îndeplinirea idealurilor naţionale de unitate şi independenţă. Acest detaşament este completat cu un grup de militari care vor defila cu drapelele de luptă ale unităţilor participante la luptele de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz din vara anului 1917. O altă noutate: toate detaşamentele sunt echipate în noua ţinută Combat a Armatei Române întrată în dotare anul acesta.

Redactor: Cum arată? 

Gen. lt. Adrian Tonea: Arată foarte bine, diferită între categoriile de forţe. Şi în acest an va defila un detaşament de răniţi din teatrele de operaţii, comandat de căpitanul Adrian Iriciuc. 

Redactor: Băieţii care au fost şi la Invictus, nu? 

Gen. lt. Adrian Tonea: Într-adevăr, comandantul acestui detaşament a fost medaliat cu bronz la proba de canotaj în sală, la Jocurile Paralimpice Invictus 2017 din Canada. 

Redactor: Domnule general, spuneţi-ne câteva cuvinte despre militarii străini, sunt multe naţiuni reprezentate anul acesta. 

Gen. lt. Adrian Tonea: Într-adevăr, participarea străină este consistentă. Vor participa detaşamente din 14 ţări aliate sau partenere cu număr de 315 militari, cinci mijloace tehnice şi aeronave ale forţelor aeriene canadiene, dislocate pe Aerodromul de la Mihail Kogălniceanu, care, împreună cu forţele aeriene române execută misiuni de poliţie aeriană. 

Redactor: Domnule general, să venim la tehnică, tehnica alor noştri, subordonaţii dvs. 

Gen. lt. Adrian Tonea: Ca noutăti tehnice, vor defila pentru prima oară la o paradă militară transportoare blindate din dotarea armatei Poloniei, de la detaşamentul aflat în compunerea Brigăzii Multinaţionale. Va mai defila de asemenea un detaşament de transportoare amfibii blindate 8x8 Piranha 5, care vor intra în înzestrarea Forţelor Terestre Române în perioada următoare. 

Redactor: Să amintim că nu mai departe decât miercuri, în şedinţa de guvern, tocmai s-au aprobat documentele necesare legate de Piranha 5, inclusiv construcţia în ţară, la Uzina Mecanică de la Bucureşti. 

Gen.lt. Adrian Tonea: Este adevărat. De asemenea, vor defila câteva autospeciale de cercetare şi intervenţie chimică, bilologică, radiologică şi nucleară, intrate anul acesta în dotare. Va defila un detaşament de tehnică de recuperare, evacuare şi transport echipamente grele şi agabaritice, intrate în dotarea Forţelor Terestre de curând; vor mai fi câteva autospeciale de cercetare şi supraveghere video din dotarea Bazei 99 Aeriană de la Deveselu; de asemenea, autospeciale de poliţie militară cu un grad ridicat de mobilitate în teren variat.  

Redactor: Domnule general, ai noştri zboară? 

Gen. lt. Adrian Tonea: Şi în acest an, tehnica de aviaţie este pregătită să zboare, este prezentă la parada militară, iar survolarea Pieţei Arcului de Triumf este condiţionată de starea vremii de la ora desfăşurării paradei militare.  

Redactor: Mai precis, dacă-s nori, plafon jos, nici nu se poate vedea. 

Gen. lt. Adrian Tonea: Într-adevăr, şi acesta, dar cuvântul de ordine este reprezentat de siguranţă.  

Redactor: Domnule general, dacă cineva v-ar întreba ca pe un cunoscător la ce să se uite mai întâi, ce i-aţi recomanda?  

Gen. lt. Adrian Tonea: Aş recomanda întreaga paradă şi aş vrea să scot în evidenţă efortul interinstituţional pentru pregătirea acestui eveniment: Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, SRI, SPP, STS, şi bineînţeles structurile care contribuie la organizarea şi desfăşurarea acestui eveniment. Eu, dacă nu aş fi un cunoscător, m-aş uita atât la militarii care defilează, care vor scoate în evidenţă profesionalismul, demnitatea, loialitatea faţă de idealurile care conferă valoare vieţii noastre şi, de asemenea, la tehnica de luptă, atât a Ministerului Apărării Naţionale, cât şi a celorlalte structuri care contribuie la acest eveniment.  

Redactor: Domnule general, sunteţi a treia generaţie care a văzut oameni luptând, dacă am citit bine, bunicul dumneavoastră a fost în Primul Război Mondial, tatăl în al Doilea Război Mondial, dumneavoastră aţi fost în teatre de operaţii, aveţi emoţii? 

Gen. lt. Adrian Tonea: Întotdeauna am avut emoţii. Pentru mine este onorant să fiu a treia generaţie consecutivă, cunoscută, participantă la un război. Bunicul meu, într-adevăr, a participat în ambele campanii, Războiul Balcanic din 1913, Primul Război Mondial, iar tatăl a urmat drumul de glorie şi jertfă al Armatei Române în al Doilea Război Mondial de la început, din iunie 1941, şi până la sfârşitul războiului, în 1945, iar eu mi-am făcut datoria, ca şi generaţiile anterioare faţă de ţară, acolo unde ţara a avut nevoie de noi.  

Redactor: Domnule general, succes şi vreme bună! 

Gen. lt. Adrian Tonea: Vă mulţumesc!
 


Etichete general-locotenent Adrian Toneacomandantul paradei militare1 decembrieZiua Naţională

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live