Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII DE WEEK-END (continuare) Duminică, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Pavel Ionescu

13 Mai 2021
Vizualizari: 910
Comentează add

Interviu cu dr. de origine română H. Berkovits despre situaţia din Israel Interviu cu dr. de origine română H. Berkovits despre situaţia din Israel - Conține audio

pavel-ionescu

 Foto arhivă

Între Israel şi Fâşia Gaza au continuat şi miercuri schimburile de tiruri, care au provocat victime în comunităţile evreieşti, dar şi în rândul palestinienilor, armata israeliană vizând clădirile unde locuiesc lideri ai grupării teroriste Hamas. Reuters îl citează pe premierul Benjamin Netanyahu, care a declarat că un comandant al brigăzilor Hamas a fost ucis, adăugând că loviturile israeliene reprezintă doar începutul şi "îi vom lovi cum n-ar fi crezut că este posibil". Înaintea intrării în emisie, colegul Pavel Ionescu a discutat cu medicul israelian originar din Târgu Lăpuş, dr.Herman Berkovits, care a descris situaţia din acest moment:

AUDIO:

Herman Berkovits: Conflictul între organizaţia teroristă Hamas şi Israel continuă. Organizaţia trimite în continuare rachete în toate părţile Israelului de la un km de la Fâşia Gaza până în Tel Aviv şi mai departe de Tel Aviv, şi în Ierusalim au trimis. Deci ei continuă să trimită rachetele şi noi continuăm să-i bombardăm. E foarte important să vă spun faptul că ei trăiesc pentru faptul că noi le dăm apă şi le dăm electricitate şi le dăm petrol şi alte lucruri. Deci trebuie să ştiţi că în Gaza nu există apa lor, nu există electricitate, noi le dăm, deci noi le dăm să trăiască în fond şi ei ne trimit aceste rachete, vor să ne şteargă de pe suprafaţa pământului. Ei nu înţeleg că Israel e o ţară foarte puternică, noi folosim o forţă foarte mică deocamdată, să ştiţi, şi o forţă foarte exactă, noi avem foarte mare grijă ca să nu aibă populaţia civilă să sufere. Vreau să vă spun că nu există o ţară în lume cum este Israelul, care să aibă grijă să nu distrugă, să nu sufere populaţia. Populaţia civilă este pur şi simplu înainte să dăm o bombă în Gaza, le dăm un telefon să părăsească locuinţa, casa. Vă daţi seama, deci noi avem grijă foarte mult de populaţia civilă şi de copii. Din păcate, pot să fie şi civili şi copii morţi exact ca la noi. Chiar acum la ştiri se spune că un copil de 6 ani este pe moarte la noi, a intrat o bombă într-o casă exact în Ashdod, deci şi noi avem, din păcate, foarte mulţi morţi şi foarte mulţi răniţi. Acest conflict trebuie să vă spun continuă, dar ultima veste este faptul că deja sunt presiuni pe Israel din partea Americii şi din partea ţărilor arabe, ca Arabia Saudită, Dubai şi Iordania şi Egiptul ca să se oprească această acţiune militară, deoarece noi putem să continuăm aceste acţiune cât vrem noi, zile întregi, săptămâni, nu avem probleme, pe când Hamas nu are această putere.
Reporter: Există condiţii pentru dialog, domnule doctor? Dialog politic?
Herman Berkovits: Dialog, vă daţi seama că o să fie la sfârşit dialog, fiindcă doar acesta este în fond sfârşitul. Ei încep întotdeauna să ne bombardeze şi la urmă ei ne roagă ca să facem dialog şi să nu bombardăm şi să terminăm bombardarea acestora. Deci au început deja nu dialogul, încă nu avem dialog, noi nu vrem să facem dialog, pur şi simplu vrem deja linişte. Vă daţi seama să cadă rachete, peste o mie de rachete au căzut în două zile, este ceva de neînchipuit. Vă daţi seama, dacă pe Bucureşti ar fi căzut ca şi ieri seara 130 de rachete, ce s-ar fi întâmplat? Norocul nostru de acele scuturi antiaeriene, care din 10 rachete, nouă le prind în aer şi unul poate să cadă şi depinde unde cade. Poate să cadă pe un teren liber sau să cadă într-o pădure sau poate să cadă într-o casă, şi atunci sunt acele victime, care pur şi simplu vreau să vă spun că sunt şi victime arabi, adică în aceste rachete care nu ştiu cine este evreu, arab sau altă naţionalitate, au murit deja doi arabi, a murit o femeie din India, care lucrează aici şi au murit şi evrei. Este de neînchipuit această ură şi acest lucru, care este întreţinut de către Iran. Iranul trimite în fond aceste armamente, ei incită Hamas, însă, vreau să vă spun că Iran nu cred că o să intervină, fiindcă Iranul este departe şi în fond şi lor le este teamă de Israel.
Reporter: Cât de mult afectează asta viaţa de zi cu zi în Israel, domnule doctor?
Herman Berkovits: Vă daţi seama că afectează destul de mult. Noi suntem obişnuţi, de exemplu este şi un fel de banc deja care se spune pe la noi. Noi am terminat un an de pandemie şi am intrat într-o viaţă normală. Ce înseamnă viaţă normală la noi? Exact aceste lucruri: acte teroriste, înjunghieri din spate, bombe, rachete, asta este viaţa noastră obişnuită de zi de zi, din păcate. Toată lumea, în mare parte nici nu se duce la lucru, vă daţi seama că locurile, şcolile în aceste zone sunt închise. Mall-urile sunt deschise, toate prăvăliile din gări sunt deschise, deci viaţa continuă, însă când începe o sirenă să sune, fiecare trebuie să intre în acel buncăr. Însă, din păcate, o rachetă poate să vină între 15 secunde până la un minut şi jumătate, ca să poţi să te duci până la un buncăr. Aceste buncare salvează foarte mult populaţia şi fiecare loc deja are buncăre, dacă sunt mall-uri, dacă sunt prăvălii, dacă sunt case, fiecare casă aproape particulară şi cele construite noi au buncărele lor. Aceste buncăre sunt nişte camere din beton foarte puternic, care trebuie să reziste împotriva acestor rachete, să sperăm că o să reziste chiar.
Reporter: Vă aşteptaţi ca lucrurile să continue pe această cale încă măcar câteva zile? Există condiţii, spuneaţi, de presiuni politice la adresa Israelului. Există condiţii ca aceste presiuni, până la urmă să ducă la o încetare a focului?
Herman Berkovits: E clar că se va ajunge la o încetare a focului. Presiunile în fiecare zi vor fi mai intense şi mai îndârjite. Deocamdată SUA nu ne fac presiuni chiar aşa de mari, însă, imediat, peste câteva zile, o să înceapă să facă presiuni mari. Egiptul o să facă presiuni şi noi suntem în legături bune şi cu Egiptul, şi cu Arabia Saudită, o să fie presiuni şi mai mari şi mai mari, deoarece noi ne întărim şi Hamas slăbeşte. În fond, Hamas îşi termină rachetele. Foarte mulţi conducători ai Hamas au fost omorâţi în aceste două zile. Noi avem o foarte bună securitate, care ştim unde s-au ascuns, aşa că foarte mulţi au murit. Deocamdată, nu se spune aşa de mult şi au murit oameni importanţi ai Hamas şi încetul cu încetul o să fie presiune din partea Hamas ca să terminăm. Şi asta este o formaţiune teroristă, care ştiţi că nu noi spunem teroristă, Israel, dar este recunoscută teroristă şi de SUA, şi de către Europa, Hamasul.
 
(PH)
 

Etichete Herman BerkovitsIsrael(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live