Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 16 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Zugravu

1 Decembrie 2018
Vizualizari: 1324
Comentează add

Consulatul General al României la Los Angeles a vernisat o expoziţie de fotografii ce surprind activitatea militarilor români în Afganistan.

Interviu cu consulul general al României la Los Angeles, Cosmin Dumitrescu Interviu cu consulul general al României la Los Angeles, Cosmin Dumitrescu - Conține audio

alexandru-zugravu

În cadrul manifestărilor menite să marcheze Centenarul Marii Uniri, Consulatul General al României la Los Angeles, California, inaugurează pe 1 Decembrie o expoziţie inedită de fotografii din teatrul de operaţiuni Afganistan realizate de jurnalistul Radio România Ilie Pintea.

 

O variantă a expoziţiei a fost vernisată exact cu un an în urmă, de Ziua Naţională, chiar în baza de la Kandahar, unde sunt cantonaţi militarii români din forţa internaţională condusă de Statele Unite.

 

Reporter: Prin ce se evidențiază noua selecție de imagini?  

Cosmin Dumitrescu: Noua selecție de imagini se evidențiază, în primul rând, prin candoarea pe care militarii noștri din Afganistan o arată și față de corespondentul dumneavoastră, domnul Ilie Pintea, un om care a reușit să surprindă aspectele mai puțin cunoscute ale vieții militarilor aflați în teatre de operațiuni, dar și față de  locuitorii din Afganistan, de copiii de acolo, de bătrânii de acolo și față de partenerii noștri americani cu care lucrăm și luptăm împreună în teatru de operații din Afganistan pentru apărarea libertății. Cred că această abordare umană a artistului Ilie Pintea a pus și mai bine în evidență caracterul militarilor noștri, care nu sunt numai foarte buni combatanți, foarte buni parteneri în luptă și în apărare, dar și oameni adevărați. Cred că  această atingere artistică a fost una dintre caracteristicile expoziției pe care noi am avut bucuria să o vernisăm ieri, în cadrul recepției oficiale pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri și a Zilei Naționale a României la Los Angeles.

 

Reporter: Legat de recepția ce ați oferit-o, v-aș întreba cum simțiți că sunt implicați români din America, cei din California, îndeosebi, în aceste evenimente sărbătorești de profundă rezonanță, precum Ziua României, Centenarul Marii Uniri?

Cosmin Dumitrescu: România e binecuvântată cu o diasporă extraordinară, iar pe coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii avem toate motivele să fim mândri de românii noștri de aici, care, în ciuda distanței geografice foarte mari, țin România foarte aproape în suflet. Sunt foarte prezenți în viața românească, cel puțin prin felul în care se informează. Mulți dintre ei sunt investitori în România, dezvoltă afaceri în România  și duc în numele României, inclusiv din acest punct de vedere, acolo unde trebuie să fie /numele/ României, o țară plină de oportunități. În același timp să știți că sunt deosebit de atașați de sentimentul partriotic, sunt deosebiți de atașați de limba română, de credița noastră strămoșească. Doresc să sprijine România în a o face cunoscută aici. Sunt prezenți peste tot, în toate colectivele de cercetare, și știți foarte bine că pe Costa de Vest a Statelor Unite Americii echipele de cercetare sunt absolut extraordinare. Unii dintre ei au rezultate absolut minunate și sunt premiați pentru ceea ce realizează. Cred că ar trebui noi în România să cunoastem  mai multe despre ceea ce fac românii noștri aici departe de casă, pe coasta de Vest a Statelor Unite. Și să știți că nu e vorba doar de cei din California, unde avem o comunitate foarte solidă, aproape 100.000 de români, dar și cei din alte state vestice, Oregon, Washington, sunt deosebit de atașați de România. Și Centenarul Marii Uniri este simțit și sărbătorit pe întreaga Coastă de Vest. Vor avea loc evenimente și la Portland, și la Seattle, și la Las Vegas, unde avem o comunitate de români de mai multe de 15.000 de oameni. E o bucurie să-i înțelegi pe românii din această parte a lumii. 

 

Reporter: Am reținut afirmația: 1 Decembrie va fi proclamat "Roumanian American Friendship and Heritage Day", Ziua Prieteniei și Moștenirii comune româno-americane. Dacă vreți, vă rog, să ne spuneți ceva despre aceasta.

 

Cosmin Dumitrescu: Partenerii noştri americani din cadrul Primăriei San Francisco, un oraş foarte puternic din punct de vedere economic, şi nu numai, și politic, din nou confirmă deschiderea lor către România şi către români. Nu numai că au făcut această frumoasă proclamație, dar astăzi este și arborat steagul României pe sediul Primăriei San Francisco. Este al doilea an consecutiv când Primăria San Francisco face acest frumos gest, după ce anul trecut, în 2017, a arborat prima dată steagul României pe sediul Primăriei, o clădirie foarte impunătoare și foarte cunoscută în America, arătând preţuirea pe care o au faţă de Parteneriatul Strategic dintre SUA şi România, şi cât de mult sunt atenţi la România cu tot ceea ce înseamnă relaţia bilaterală.

AUDIO

Etichete centenarfotografiiexpozitie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live