Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Vineri, 19 August

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia

1 Decembrie 2021
Vizualizari: 977
Comentează add

Interviu cu cms. Codin AVRAM privind participarea navei MAI 0201 „Ştefan cel Mare” în cadrul Operațiunii Comune Themis 2021, coordonată de FRONTEX.

Interviu cu Codin AVRAM, comandant al navei de supraveghere Ștefan cel Mare

elena-postelnicu-corespondent-rra-in-italia

Cms. Codin AVRAM. Foto: Elena Postelnicu

"Cooperare, parteneriat, implicare și profesionalism", acestea sunt cuvintele care definesc prestația profesională a polițiștilor de frontieră români în țară și în străinătate, la frontierele maritime externe ale UE. Îl avem ca invitat pe domnul comisar de poliție Codin AVRAM, comandant al navei maritime de supraveghere MAI 0201 „Ștefan cel Mare”, nava amiral a Poliției de Frontieră Române care, în perioada 11 august – 1 decembrie 2021, se află în misiune în Italia, în cadrul  Operațiunii Comune Themis 2021 coordonată de Agenția FRONTEX.

 

Interviu cu dl. cms. Codin AVRAMcomandant al navei maritime de supraveghere privind participarea navei MAI 0201 „Ştefan cel Mare” în cadrul Operațiunii Comune Themis 2021 coordonată de Agenția FRONTEX(Agenția Europeană pentru Poliție de Frontieră și Gardă de Coastă)

 

Rep: Ce ne puteți spune despre rolul unei nave de tip OPV (Offshore Patrol Vessel) precum nava  „Ştefan cel Mare” în operațiunile coordonate de către Agenția EBCG - FRONTEX, despre participarea la activități în context internațional și care sunt provocările actuale cu care se confruntă aceasta?


Cms. Codin Avram: În prezent, navele de acest tip au un rol bine definit,ele fiind în măsură să asigure detecția de la mare distanțăambarcațiunilor și navelor suspecte și să asigure de asemenea, selectarea țintelorintervenția asupra lor, căutarea și salvarea persoanelor aflate în pericol pe mare.

Având în vedere tehnica specială aflată la bordul navei Ștefan cel Mare, precum și pregătirea de înalt nivel a echipajului vă pot spune că putem desfășura misiuni în afara zonei contigue, în zona economică exclusivă a statului unde suntem acum detașați sau în marea liberă. Avem un rol bine definit în cadrul activităților pe care le desfășurăm, fiind deseori numiți Coordonatori la fataloculuipractic coordonăm activitățile unui grup de nave(fiind asimilați unui centru de comanda mobil).

Una din provocări este legată de detecția timpurie a țintelor, pentru mărirea timpului de reacție. Acest lucru l-am rezolvat, cel puțin în zona de competentă a României, cu sprijinul Agenției Europene pentru Securitate Maritimă, prin folosirea dronelor.

Alta este legată de modul de aplicare a procedurilor de lucru și  aprecia aici faptul că suntem în măsură să executăm abordarea și controlul navelor suspecte, precum și controlul cu ajutorul scafandrilor a mijloacelor plutitoare despre care avem date și informații că au atașate sub linia de plutire diverse încărcături suspecte.

 mai sublinia una, și aceasta este legată de faptul că putem asigura aprovizionarea pe verticală cu ajutorul unui elicopter sau evacuarea medicală cu ajutorul acestuia. 

Capacitățile noastre tehnice sunt completate de abilitățile personale, nu ale mele, ci ale echipajuluiși ținsă subliniez în acest sens faptul că mă simt mândru de colegii pe care îi am, pentru că la bordul navei munca este de echipă.   

 mai putea spune că suntem una din puținele nave care sunt aproape în permanență în stare operațională, date fiind solicitările deosebit de numeroase de intervenție, promptitudinea cu care le-am dus la îndeplinire, sprijinul constant al structurilor de comandă și aprecierea autorităților din statele gazdă. 


Rep: A câta participare a navei în operațiunile comune FRONTEX este aceasta? Mai ales  a câta participare a acesteia în operațiuni în Italia?


Cms Codin Avram: Începând cu anul 2009 navele Poliției de Frontieră Române au participat în operațiuni comune desfășuratesub coordonarea Agenției Europene pentru Politie de Frontieră și Gardă de Coastă - Frontex. La nivel macro,  pot sublinia că navele noastre au participat în nu mai puțin de 30 de misiuni.

Stefan cel Mare – MAI 0201 a participat la un număr de 5 dintre misiunile enumerate din care nu mai puțin de 3 (în 2013, 2016 și acest an) au fost / sunt în apele Republicii Italiene.

În acest sens, și în apropierea specifică celor 2 națiiși în general a Ginții Latine noi ne simțim apreciațiînțeleși și susținuți de către italieni și aici nu mă refer numai la autorități (cât și la locuitori, oameni cu care interacționăm permanent)


Rep: Cum apreciați nivelul de cooperare cu autoritățile de frontieră italiene implicate în activitățile operaționaleFrontex, având în vedere că partenerii au multe autoritățicare participă în această operațiune?

 

Cms. Codin Avram: Întrebarea dumneavoastră vine în întâmpinarea dorinței mele de a sublinia faptul că noi colaborăm în principal cu Garda de Finanțe și Garda de Coastă din Republica Italiană și cu alte autorități cum ar fi Ministerul Public (Procuratura).

Noi ne îndeplinim cu râvnă toate sarcinile venind atunci când putem cu plus valoare. Și pentru aceasta sublinia 2 momente deosebite: în 2013 am strâns probe și am sprijinit autoritățileitaliene în punerea sub acuzare într-un caz de trafic de migrați cu mod de operare nava mamă – navă fiică, fiind apreciați de către acestea inclusiv prin scrisoare de mulțumire adresată conducerii Poliției de Frontieră.

   In 2016 am strâns probe și am sprijinit autoritățileitaliene în arestarea și punerea sub acuzare a unor traficanți care supravegheau operațiunile de salvare la limita mării teritoriale a Libiei.

   În prezent soluționăm cazurile de migrație în cooperare cu autoritățile italiene la un nivel profesional deosebit, colectând probe video pe timpul misiunilor, informarea reciprocă fiind făcută online.

Ne desfășurăm activitățile cu sprijinul ofițerului de legătură național aflat în cadrul Centrului Internațional de Coordonare al operațiunii. Acesta este cel care ține legătura cu autoritățile naționale și cele din Republica Italiană.

Totodată, avem la bord permanent un ofițer de legătură italian care ne asigură legătura cu centrele locale de coordonare, cât și cu alte autorități locale care au diverse roluri de sprijin în efectuarea misiunilor noastre.

Acordăm o atenție deosebită migranților ambarcațila bordul navei noastre, ambarcăm femeile și copii prima dată, apoi bărbații. La bord se distribuie apă potabilă, pături termoizolante și hrană sub forma de batoane proteice de urgență. Prioritatea noastră este ca fiecare persoană să primească tot ajutorul de care are nevoie până la debarcarea la țărm.  

Astfel, cu ajutorul pregătirii noastre prin munca de poliție, de marinari și până la urmă de oameni responsabili am arătat cât de capabili suntem.

Nu este cazul să subliniez aici că la orice oră din zi și din noapte schimbul de informații, munca în echipă șiprofesionalismul dovedit în toate operațiunile stau la baza nu doar a încrederii de care ne bucurăm, dar și laconstruirea de noi punți și legarea de noi prietenii cu partenerii italieni.

Ne aflăm aici pentru a preveni migrația ilegală șiaceasta este o activitate deosebit de laborioasă. Dacă nu  conștientiza-o, nu  spune-o.  


Rep: Ce ne puteți spune despre alte misiuni FRONTEX în care Poliția de Frontieră Română a participat cu experți și mijloace tehnice (nave, sisteme de supraveghere mobile) și unde se află România într-un clasament al Statelor Membre din punct de vedere al contribuției cu experți la operațiuni derulate sub egida FRONTEX?


Cms. Codin Avram:Poliția de Frontieră Română participă cu experți și mijloace tehnice aproape în toate zonele operaționale, în principal în peninsula Balcanică și în particular în alte state membre cum ar fi Italia, Spania, Lituania. Nivelul de ambiție, cum este denumit în limbajul cazon, este mare și rezultatele sunt bune și foarte bune. Ne îndeplinim toate angajamentele asumate. Aceasta o facem fără a periclita supravegherea frontierelor naționale.

România s-a aflat dintotdeauna pe unul din primele locuri într-un clasament al Statelor Membre din punct de vedere al contribuției cu experți și mijloace tehnice la operațiuni. Pe parcursul anului 2021, colegii mei, din Politia de Frontieră au participat în nu mai puțin de 16 operațiuni în state membre și tari terțe (state care nu aplică Regulamentul Frontex, dar cu care există acorduri de cooperare).

Noi vedem aceste participări din perspectiva experienței pe care o acumulăma lucrului în echipă internațională și sinergiilor care se creează între toate categoriile de personal, care vin să ne arate măsura propriei valori. 

Meseria noastră este foarte grea, dar ne este dragăpentru că iubim marea și cu ajutorul acestor noi experiențe reușim să ne motivăm de fiecare dată!

5. Cum ați ajuns să îndepliniți comanda navei amiralȘtefan cel Mare”cea mai mare din dotarea Poliției de Frontieră? Ce presupune această funcție?

Această funcție este una de mare responsabilitate ținând cont de misiunile complexe desfășurate de acest tip de navă. În primul rând contează cunoștințele asimilate în școală și experiența acumulată la bordul navelor PFR pe timpul misiunilor în decursul celor 23 ani de activitate. După absolvirea Academiei Navale – Facultatea de Marină Militară în anul 1998 cu nota 10, pe rând am ocupat funcțiile de ofițer secund și comandant de navă pe diferite tipuri de nave maritime.Am învățat din fiecare misiune și am acumulat experiență, care iată, m-au ajutat în carieră.

Funcția de comandant de navă de supraveghere tip OPV (cea mai mare din Poliția de Frontieră) presupune profesionalism, implicare, cunoașterea navei și a echipajului și desfășurarea unui management de calitate la bord. Dacă echipajul este bine pregătit și cu încredere și respect în echipa de comandă, toate misiunile vor fi executate în condiții de siguranță și cu rezultatele scontate.

Întrucât durata misiunilor este mai mare decât la celelalte tipuri de nave, confortul personal și spiritul prietenesc trebuie păstrat la bord. Încerc permanent apropierea membrilor de echipaj, cunoașterea nevoilor acestora și crearea unui spirit de colegialitate la bord.


Rep: Ați mai lucrat pentru cea mai importantă Agenție care se ocupă de securizarea frontierelor Uniunii Europene în altă calitate?


Cms. Codin Avram: Da. Am mai lucrat pentru Agenția FRONTEX  de-a lungul anilor și am colaborări și în derulare. Am început cu activități de debriefing (interviuri cu migrați după sosire, în vederea stabilirii elementelor polițienești necesare prinderii facilitatorilor- rute, case conspirative ...) în cadrul operațiunilor organizate de către FRONTEX în Malta; am continuat cu participarea in operațiuni  comune în diferite zone geografice (Lesvos, Chios, Preveza, Simi, Creta) din Grecia cu navele PFR,precum și colaborare cu Unitatea de Pregătire FRONTEX ( FRONTEX Training Unit) unde particip ca expert pe probleme de marină în dezvoltarea cursurilor online specifice acestei categorii profesionale. Sunt mândru de faptul că expertiza în acest domeniu mă ajută să particip la crearea unor cursuri de specialitate pentru polițiștii de frontieră, cursuri care sunt deosebit de importante pentru armonizarea pregătirii personalului pe plan european.


Cms. Codin Avram:În încheiere, vă mulțumesc şi vă rog să adresați câteva cuvinte poliţiştilor de frontieră români / personalului MAI detaşat în Republica Italiană, atât celor care sunt angrenați în diferite operațiuni FRONTEX, cât şi celor care îşi desfășoară activitatea la frontierele maritime externe cu ocazia Zilei Naționale a României!

Chiar dacă suntem uneori departe de casă în momente de sărbătoare națională, prin profesionalism, implicare, parteneriat și cooperare facem cinste țării și profesiei de polițist de frontieră.

"Puterea noastră stă în puterea gândirii, în puterea adevărului, în puterea cuvântului!" a spus un filozof din alt secol. Subliniem aici că asemenea gânduri aduc în prim plan modul în care alegem să respectăm jurământul de credință și drapelul.

În semn de respect și recunoștință pentru Unire și Eroi am ridicat la bord pavilionul național, în cadru solemn cu tot echipajulprecum și marele pavoaz format din pavilioanele codului internațional de semnalizare dispuse în ordinea culorilor naționale ale Românieila prova și la pupa. Este un gest mic, modest pentru o zi Mare!

Cu ocazia Sărbătoririi Zilei Naționale a României pe 01 decembrie, vă transmit din Italia, ”La mulți ani, România!”, ”La mulți ani, români!”.Etichete cms. Codin AVRAMŞtefan cel Marenava de supravecherenavevaporThemis 2021Frontex(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live