Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI CU SOARE Duminică, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandra Coşlea

14 Februarie 2014
Vizualizari: 1152
Comentează add

Preşedintele României Traian Băsescu a declarat că raportul CE privind evoluţia reformei justiţiei din România îl poate îndreptăţi să solicite acceptarea în spaţiul Schengen.

Instituţiile anti-corupţie din România, "apreciate la Bruxelles" Instituţiile anti-corupţie din România, "apreciate la Bruxelles" - Conține audio

alexandra-coslea

Preşedintele Traian Băsescu (stânga) şi preşedintele CE, Jose Manuel Barroso (centru). Bruxelles 14.02.2014. Foto: captură video.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la Bruxelles, după întâlnirea cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, că raportul pe justiţie pentru România arată că instituţiile anti-corupţie din România "sunt apreciate".

"În baza acestui lucru, sunt îndreptăţit să cer acceptarea României în spaţiul Schengen, atunci când condiţiile sunt îndeplinite", a spus preşedintele Băsescu.

Preşedintele Comisiei Europene a spus că din punct de vedere tehnic "România îndeplineşte condiţiile de aderare la spaţiul Schengen".

"În ce priveşte reţinerile unor state, acestea ar trebui discutate cu fiecare în parte", a spus Jose Manuel Barroso.

În replică, Traian Băsescu a spus că nu ştie dacă va merge în fiecare capitală "în care avem probleme", dar că e important dacă "aş putea să fac echipă cu un ministru de interne numit Klaus Iohannis".

Audio: Declaraţiile comune ale preşedintelui României Traian Băsescu şi preşedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso (înregistrare)

Preşedintele Traian Băsescu a discutat la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pe teme  europene şi de interes pentru România.  

Potrivit preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, printre temele abordate sunt problemele europene de actualitate, mai ales aspecte legate de situaţia Republicii Moldova.

Intrarea României şi a Bulgariei în Spaţiul Schengen era prevăzută în principiu pentru 1 ianuarie 2014.

Spatiul Schengen reprezinta o zona de libertate de miscare unde controalele la frontierele interne ale statelor semnatare au fost eliminate si a fost creata o singura frontiera externa unde controalele se desfasoara conform unui set de reguli clare.

În prezent, 26 state europene sunt membre cu drepturi depline în Acordul Schengen.

 Harta spaţiului Schengen.


Etichete Traian BăsescuJose Manuel BarrosodeclaraţiiComisia EuropeanăSpaţiu Schengen

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live