Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE Duminică, 25 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobrițoiu

17 Mai 2019
Vizualizari: 601
Comentează add

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a prezentat raportul trimestrial asupra inflaţiei.

Inflaţie în creştere în 2019

radu-dobritoiu

Inflaţia şi-a inversat trendul descendent înregistrat în ultima parte a anului trecut, iar preţurile ar urma să crească şi în următoarele luni. Sunt date şi estimări făcute publice astăzi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei. Reporterul RRA, Iulian Olescu a urmărit conferinţa de presă.

Reporter RRA: Banca Naţională a României şi a modificat prognozele privind inflaţia pentru perioada următoare, în creştere de la 3 la 4,2% pentru finalul acestui an, şi de la a 3,1 la 3,3% pentru decembrie 2020, şi asta pe fondul inversării tendinţei descendente pe care a intrat inflaţia. Revenirea pe creştere a fost determinată de mai mulţi factori, printre aceştia numărul de scumpirea legumelor şi fructelor, majorarea amplă a accizei aferenteproduselor din tutun şi creşterea cotaţiei internaţionale a ţiţeiului.

În sensul presiunii pe creşterea inflaţiei acţionează şi politica de majorare a veniturilor, a spus guvernatorul BNR Mugur Isărescu, el punctand şi alte câteva dintre problemele structurale ale economiei româneşti: excesul de cerere satisfăcut majoritar prin importuri, creşterea costurilor unitare cu forţa de muncă şi implicit afectarea competitivităţii autohtone, tensionarea pieţei muncii, deteriorarea de /.../ de cont curent mai ales pe seama diferenţei, în creştere, dintre valoarea importurilor şi cea a exporturilor, şi restrângerea, în continuare a investiţiilor. Mugur Isrescu a mai explicat că banca centrală a evitat să crească dobânda de politică monetară deoarece ar fi afectat creditarea şi se bazează pe măsuri de stimulare a economisirii, încercând să determine băncile să crească dobânzile la depozite prin limitarea accesului instituţiilor de credit la bani ieftini. El a precizaty că cel mai probabil spre finalul verii băncile vor întelege acest lucru şi vor trece la majorarea dobânzilor pe care le oferă pentru depozite.
 


Etichete Iulian Olescuinflatiecrestere inflatieinflatie 2019Mugur Isarescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live