Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ministerul Economiei a alocat pentru promovarea turismului „foarte puțini bani”

Apel matinal - Invitat: George Măndilă, preşedintele Organizaţiei de Management al Destinaţiei Mamaia-Constanţa.

Ministerul Economiei a alocat pentru promovarea turismului „foarte puțini bani”
Foto: arhivă/ RRA/ Sorin Cealera

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 07 Mai 2024, 09:44

Chiar dacă a fost ușor frig pentru început de lună mai, tradițional, unii s-au îndreptat către litoralul românesc și de 1 mai și de Paște, litoral despre care vorbim deseori nu întotdeauna în termen pozitiv, din cauza prețurilor piperate, raportate la serviciile de cazare sau de alimentație. În direct, alături de noi, la "Apel matinal" este invitat George Măndilă, președintele Organizaţiei de Management al Destinaţiei Mamaia-Constanţa. Cum ați petrecut această minivacanță?

George Măndilă: Evident în câmpul muncii. Așa le stă bine unor oameni care doresc să facă ceva în ceea ce privește promovarea destinație Mamaia-Constanța. Eu, personal, sunt născut de ziua de 1 mai, iar vă dați seama că nu-mi puteam permite să ratez să mă odihnesc în această zi, trebuia să muncesc.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Sunteți mulțumit de prezența turiștilor, la debut de sezon estival?

George Măndilă: Am fost mulțumit pe data de 1 mai, nemulțumit pe data de 2 mai. Trebuie să vă spun sincer, acea ploaie pe tot litoralul a fost... a cam stricat socoteala. Ne-am revenit ulterior. Trebuia să fie foarte.../.../ pentru noi. Până la urmă, l-au chinuit doi-unu. Oamenii au venit din toate colturile țării, dar vă dați seama că până la urmă trebuie și Dumnezeu să țină cu noi.

Realizator - Daniela Petrican: Dar au fost mai mulți turiști, ca în anii trecuți?

George Măndilă: Da mai mulți, fiindcă minivacanța fiind legată cu Paștele, vă dați seama că au fost șase zile libere. Mai mulți oameni s-au urnit de acasă și au purces către litoral. A fost mult mai bine din punct de vedere calendaristic.

Realizator - Daniela Petrican: Ei, și tocmai pentru că se știa de această perioadă de minivacanță, unii operatori hotelieri au preferat să nu își deschidă porțile de la 1 mai. S-au declarat nepregătiți?

George Măndilă: Așa este, în fiecare an este valabilă această afirmație. Sunt oameni care nu deschid, fiindcă nu se descurcă. Nu reușesc să țină ritmul cu piața. Până la urma urmei, de 1 mai deschid numai cei competitivi, cei care au personal, care sunt pregătiți și vin de pe iarnă cu lucrurile rezolvate. Nu e pentru oricine această poveste. Așa era și înainte, să știți, eu îmi aduc aminte acum vreo 30 și ceva de ani, când lucram în inima stațiunii Mamaia, noi deschideam primii, iar hotelurile de lângă noi deschideau undeva aproape de 1 iunie. De câțiva ani buni nu prea mai există forță de muncă, nu mai discut este un vis îndepărtat forța de muncă calificată. Chiar și forța de muncă brută, așa, pur și simplu, pentru munci fizice nu se mai găsește și toată lumea încearcă să apeleze la soluția Asia de Sud, vă dați seama, dar și de acolo calitatea o vedem cu toții, care este greu, se adaptează dificil acei oameni.

Realizator - Daniela Petrican: Citeam recent pe rețelele sociale că sunt prețuri destul de piperate la restaurante, nu la toate. Desigur, până și banalul porumb fiert s-a vândut cu 10 lei unul singur. De ce credeți că repetăm în fiecare în aceeași poveste? Servicii care lasă de dorit de multe ori și prețuri care nu prea se justifică.

George Măndilă: Prețurile în momentul în care se echilibrează la un anumit nivel să știți că este o combinație din doi factori cel care vinde și cel care cumpără. Până la urmă un porumb la 10 lei, nu ar avea acest preț dacă cineva nu ar da banii pe el. Doi sunt zile puține, cei care sunt, între ghilimele, ”operatori economici” pe aceste produse, care par exagerate la un moment dat, în câteva zile vor să scoată tot. Este pur și simplu în paradox al economiei de piață care se întâmplă în locurile aglomerate. Și e valabil peste tot să știți, nu numai la noi oamenii încearcă să speculeze o anumită prezență, o anumită nevoie de moment.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, e adevărat, cerere - ofertă, dar când oferta este pentru porumb de la 10 lei, iar berea nu știu, să luăm un preț aleatoriu, 15 lei, chiar dacă prețurile sunt mari, nu ai alte soluții.

George Măndilă: Să știți că sunt soluții. Nu te obligă nimeni să cumperi un porumb.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Nu venim cu punga acum pe plajă...

George Măndilă: Nu neapărat, dar să știți că sunt foarte multe restaurante, foarte multe terase, foarte multe fast-food-uri. Deci prețurile sunt echilibrate pentru toate buzunarele. Până la urmă eu discut acum de Mamaia, nu știu neapărat de alte stațiuni, că n-am fost în sudul Iitoralului. Dar Mamaia este o stațiune lungă de 8km, are peste 30.000 de locuri de cazare și cu vreo 20.000 - 30.000 de constănțeni care au ieșit în weekend la plimbare pe acolo, vă dați seama, discutăm de un oraș mediu din România de 60.000 de oameni. Aceasta implică foarte, foarte multe locații cu foarte, foarte multe prețuri, de la mic la mare. La restaurante se observă o creștere fiindcă și marfa crește, apoi cheltuielile cu personalul sunt foarte mare, energia electrică a crescut și toată lumea încearcă să țină un un procent de profit cât de cât ridicat. Din pricina aceasta au venit pe prețuri mari. Eu nu le dau dreptate neapărat. Tot timpul anunț agenții economici să stea într-o politică echilibrată a prețurilor, să facă business pe termen lung, fiindcă altfel vor dispărea din piață, așa cum au dispărut și cei care dumneavoastră îi vedeți închiși./ctuluc

Realizator - Cătălin Cîrnu: Da. Aminteaţi ceva mai devreme de sudul litoralului, chiar dacă serviți sau ne raportăm în discuție cu stațiunea Mamaia. Aţi fost prin alte stațiuni, așa cum au aratat...

George Măndilă: Anul trecut da, anul acesta încă n-am ajuns. Anul trecut am fost în toate stațiunile, de la Vama Veche și până la Năvodari.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Şi ați importat, cu ghilimele de rigoare, ceva bun și pentru Mamaia, Constanța? Nu știu, v-a sărit ceva în ochi, plăcut?

George Măndilă: Cu tot respectul și cu toată sinceritatea, nu am avut ce. Deocamdată, Mamaia este pe poziția numărul unu în ceea ce privește stațiunile de pe litoral. A fost, este și va fi așa. Este mult prea puternică, este lipită de orașul mare al județului, de Constanța, iar lucrul acesta se simte, este ajutată de peste 300.000 de constănțeni în capetele de sezon și atunci unitățile au vânzările necesare încât să își facă achizițiile de mobilier, să facă plăți pentru ceea ce înseamnă serviciile de scenotehnică și serviciile artistice. Deci este un nivel mult mai ridicat în Mamaia decât în sudul litoralului, nu se poate compara.

Realizator - Daniela Petrican: Ministerul Economiei are alocat pentru promovarea turismului un buget cam de aproximativ 1,5 milioane de euro. Sunt mulți, sunt puțini?

George Măndilă: Sunt foarte puțini, doamnă. Dacă ministerul, la nivel de țară, are 1,5 milioane, din punctul meu de vedere, este o pipetă cu apă caldă într-un ocean înghețat. Deci, la nivel de promovare bugetele sunt - nu vă exagerez - de la sute de milioane de euro încolo pe rang, per o țară care se respectă și care vrea să facă volume în ceea ce privește vânzarea pachetelor turistice. Păi, două milioane de euro buget avem noi, la Constanța. Ministerul de ce ar avea 1,5 milioane?

Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, răspunsul dumneavoastră este fără echivoc. Ne raportăm însă și la atragerea turiștilor străini. Nu știu, s-au făcut ceva pași pentru...

George Măndilă: Noi am încercat să facem, am reușit, suntem în mișcare, în sensul acesta. Am început de anul trecut să fim prezenți, etapa unu, la marile târguri internaționale. Acolo suntem în ideea de a face conexiuni pe trei obiective strategice: numărul unu - marii tur-operatori pentru a ne introduce în cataloagele de prezentare, căci cum Dumnzeu să alegi România și Mamaia dacă nu ești în cataloagele de prezentare la marii tour-operatori? Doi - trebuie să stăm de vorbă cu companiile aeriene low-cost pentru a face curse pe pe Aeroportul "Kogălniceanu", în ceea ce ne privește, pe Mamaia, fiindcă dacă rutier și feroviar stăm excelent, suntem foarte bine conectați, ei bine, aerian, suferim de o oarecare izolare. Și trei...

Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, dar se construiește noul terminal.

George Măndilă: O să revenim la marile companii media și cei din industria turistică de bloggeri și de influenceri. Cu ei suntem în contact pentru a promova stațiunea la nivel european, deocamdată pe țările țintă.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Vestea bună este că se construiește totuși un nou terminal, da? Se înfrumusețează Aeroportul "Mihail Kogălniceanu".

George Măndilă: Așa este, așa este, dar să știți că nu are legătură cu ceea ce fac oamenii aceia acolo./ilixandru/ Are legătură cu tour-operatorul care reușește să umple un avion, cu compania aeriană, care trebuie să aibă costuri cât mai mici și cu ceea ce putem să oferim noi în stațiunea Mamaia ca să mulțumim acei viitori turiști. Până la urmă, aeroportul poate să se învârtă după soare, dacă cei care ajung acolo nu se cazează unde trebuie și nu au activitate într-o stațiune care să le placă...

Realizator - Daniela Petrican: Apropo de lucrurile acestea, ar putea fi transformată stațiunea Mamaia într-una atractivă în toate sezoanele, nu doar vara?

George Măndilă: Da, așa este. Se pare că ați intuit la ceea ce ne gândim. Pe noi ne interesează în momentul de față, ca și direcție strategică în stațiune, pe anumite alveole, pe anumite zone, ca stațiunea Mamaia să funcționeze 12 luni pe an, fiindcă așa își păstrează ritmul, stă în joc, cu alte cuvinte și vine mult mai ușor din aprilie-mai să se conecteze la valul turistic. Din punctul nostru de vedere, da. Și ne gândim de multă vreme la chestiunea asta.

Realizator - Daniela Petrican: Și cum veți face lucrul acesta?

George Măndilă: Să facem /.../ Mamaia să funcționeze 12 luni pe an. Cum facem? Păi, în primul rând ne trebuie niște termene. Numărul unu. Doi, ne trebuie o mare sală de conferință pentru evenimentele /.../, pentru ca oamenii, cel puțin turismul corporate, să stea în stațiunea Mamaia. Și imediat după aceste două obiective mari, plus alte câteva investiții ale municipalității, atunci hotelurile vor intra pe funcționare de iarnă. Cu alte cuvinte, își vor pune căldură și vor începe să-și caute turiștii cu agențiile de turism care să vină și în toamnă, iarnă sau primăvară. Fiindcă ce se observă în Constanța și în Mamaia - noi nu prea avem zăpadă, nu prea avem frig, vânt este, ce-i drept, dar zăpadă nu prea vedem.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, dar și când bate vântul... În fine, atunci putem profita de energie.

George Măndilă: Aşa este. Am început discuția, că până la urmă trebuie să ne ajute și Dumnezeu.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, de energia eoliană putem profita. Să nu uităm și de patrimoniul istoric pe care-l are Constanţa.

George Măndilă: Așa este, la Constanța în momentul de față și la Mamaia o modă nouă. Vii la Mamaia, te cazezi, mergi la plajă acolo, servești masa, iar după aceea, pe după-amiază, faci o plimbare în Constanța, în centrul istoric, în zona peninsulară sau în zona centrală, pentru a vedea straturile de istorie existente în oraș. Până la urmă, de asta am spus că Mamaia are avantajul orașului mare. Până la urmă, ea lipește și oferă o gamă de servicii de vizitare a patrimoniului şi complementare, evident, pe care nu le găsești în altă stațiune.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Dar un pahar cu bragă se mai găsește în Constanța? Ultima curiozitate acum.

George Măndilă: Ultima curiozitate? Eu cred că da. Sunt simigerii care, într-adevăr, mai fac bragă. Nu mai există bragagiii vechi, pe care îi știați dumneavoastră. Este o meserie care s-a pierdut, dar în momentul de față, la simigerie există bragă.

Realizator - Cătălin Cîrnu: De care se povestește din bătrâni, cu mulțumiri și cu mult succes.

George Măndilă: Da, din bătrâni, din scrieri, din articole, evident, e acel parfum al Constanței. Cella Serghi l-a exprimat foarte bine în scrierile ei. Că până la urma urmei, Constanța e cel mai vechi oraș cu locuire neîntreruptă din țară. Are peste 2.700 de ani, cu toate stăpânirile, cu toți oamenii...

Realizator - Cătălin Cîrnu: Cu toți cei care au trecut pe acolo.

George Măndilă: Să nu uităm, îmi cer scuze, să nu uităm că este locul de naștere al poeziei în România, fiindcă marele poet latin, Ovidiu aici a scris poeziile lui, după ce a fost exilat sau, mă rog, relegat de la Roma.

Ploile vor persista în mare parte din țară
România 19 Mai 2024, 15:29

Ploile vor persista în mare parte din țară

La București, luni vremea va fi instabilă, apoi de marți se va încălzi.

Ploile vor persista în mare parte din țară
S-a reluat căutarea celor trei marinari sirieni
România 19 Mai 2024, 15:26

S-a reluat căutarea celor trei marinari sirieni

Nava care s-a scufundat, ieri, în Marea Neagră, avea la bord 11 persoane.

S-a reluat căutarea celor trei marinari sirieni
APIA le recomandă fermierilor să respecte programările
România 19 Mai 2024, 13:57

APIA le recomandă fermierilor să respecte programările

Respectarea programărilor este esențială pentru prevenirea blocajelor.

APIA le recomandă fermierilor să respecte programările
Forumul Anual de Securitate la Marea Neagră și Balcani
România 19 Mai 2024, 13:51

Forumul Anual de Securitate la Marea Neagră și Balcani

Conferința din acest an se va concentra asupra situației din Ucraina.

Forumul Anual de Securitate la Marea Neagră și Balcani
Salvamont - 24 de persoane au fost salvate în ultimele 24 de ore
România 19 Mai 2024, 13:41

Salvamont - 24 de persoane au fost salvate în ultimele 24 de ore

Serviciul Salvamont Maramureș a recuperat un cetățean ucrainean care se afla blocat de trei zile pe munte, fără hrană și apă.

Salvamont - 24 de persoane au fost salvate în ultimele 24 de ore
Apa potabilă, distribuită cu restricții în mai multe comune
România 19 Mai 2024, 12:09

Apa potabilă, distribuită cu restricții în mai multe comune

În județul Giurgiu, în comuna Gogoșari, locuitorii primesc apă după un anumit program.

Apa potabilă, distribuită cu restricții în mai multe comune
Unitatea 1 de la Cernavodă - oprire planificată
România 19 Mai 2024, 12:06

Unitatea 1 de la Cernavodă - oprire planificată

Compania a dat asigurări că lucrările se vor executa în condiții de siguranță.

Unitatea 1 de la Cernavodă - oprire planificată
Trei marinari sunt în continuare dispăruți după scufundarea unei nave lângă Sfântul Gheorghe
România 19 Mai 2024, 09:22

Trei marinari sunt în continuare dispăruți după scufundarea unei nave lângă Sfântul Gheorghe

Vasul avea la bord 11 membri de echipaj, iar opt dintre ei au fost salvați de o navă comercială care se afla cel mai aproape...

Trei marinari sunt în continuare dispăruți după scufundarea unei nave lângă Sfântul Gheorghe