Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Miercuri, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel

9 Septembrie 2016
Vizualizari: 943
Comentează add

Documente scoase la lumină din "Arhiva Mitrohin", cea mai mare scurgere de informaţii de la KGB din istorie.

Încrengătura de interese ale serviciilor de spionaj în Orientul Mijlociu

dragos-ciocarlan-corespondent-rra-in-israel

Mahmud Abbas, alias "Cârtiţa". Documentul confirmat de "University of Cambridge's Churchill Archives Centre" drept autentic, a fost adus clandestin în Marea Britanie de către defectorul Vasili Mitrohin. Sursa: BBC News.

Situaţia extrem de tulbure din Orientul Mijlociu aduce la suprafaţă o serie de informaţii provenite din arhivele diferitelor servicii de intelligence, deschise acum după ce au fost ţinute la secret zeci de ani.

Protagoniştii acestor arhive desecretizate nu sunt personaje oarecare, ci chiar nume de prim rang ale unor state sau organizaţii.

"Cârtiţa"

De exemplu, numele lui Mahmoud Abbas este pe lista agenţilor palestinieni din 1983 care au activat la Damasc pentru KGB.

Informaţia difuzată de televiziunea publică israeliană se bazează pe un document de arhivă descoperit acum câteva luni de doi cercetători. Este vorba de o listă de contacte ale KGB din anii '80 în Orientul Mijlociu şi în alte regiuni ale lumii.

La numărul 244, se află Mahmoud Abbas, cu pseudonimul Krotov (în traducere din ruseşte, "Cârtiţa").

Arhiva Mitrohin

Documentele au fost scoase ilegal de către arhivistul şef al KGB, care a adunat mii de pagini şi a fugit în Occident, Vasili Mitrohin.

Arhiva Mitrohin este cea mai mare scurgere de informaţii de la KGB din istorie. După două decenii în care au fost păstrate în secret, 2.000 de pagini au fost deshise de către FBI ca fiind cea mai cuprinzătoare şi completă arhivă.

Printre documentele din arhiva Mitrohin, sunt informaţii ale KGB despre fostul cardinal care avea să devină Papa Ioan Paul al II-lea şi despre Vladimir Putin, agent KGB la Dresda, în Germania.

În documente sunt detaliate locaţiile de dispozitive din întreaga Europă de Vest şi depozite de arme care să fie utilizate în eventualitatea unui război.

"Căsătorie de convenienţă"

Se comentează faptul că Mahmoud Abbas ar fi fost recrutat când şi-a făcut doctoratul, la Moscova, în domeniul Holocaustului.

Conducerea palestiniană de la Ramallah a denunţat imediat ceea ce numeşte o campanie de defăimare.

Hanan Ashrawi, din Comitetul Executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, a declarat pentru Le Monde că israelienii propagă minciuni şi este greu să reacţionezi la aşa ceva.

Unul dintre cercetătorii de la Universitatea Ebraică din Ierusalim a spus că a fost o surpriză, căutând altceva în arhivele Mitrohin.

Yossi Melman este un ziarist israelian specialist în serviciile secrete.

El se bucură de o largă reţea de surse pe tot mapamondul, inclusiv în serviciile de securitate.

Melman reaminteşte că, după crearea, în 1959, a organizaţiei Fatah şi, mai târziu, Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei, acestea au fost penetrate şi influenţate de diferite comunităţi de informaţii arabe sau servicii satelit ale Uniunii Sovietice din blocul comunist.

Dezvăluirea că liderul palestinian Mahmoud Abbas, cunoscut şi sub numele de luptător Abu Mazen, a fost un agent KGB nu trebuie să-i surprindă pe istorici şi cercetători ai mişcării OEP. A fost o căsătorie de convenienţă, spune Melman. OEP avea nevoie de susţinere financiară şi pregătire militară. Uniunea Sovietică dorea să-şi mărească influenţa în Orientul Mijlociu în perioada războiului rece.

Ţările cliente, "puse să facă treaba murdară"

Uniunea Sovietică şi ţările aşa-zise cliente din Europa de Est au luat în sarcină grupări din lumea întreagă, inclusiv cele implicate în terorism. Uniunea Sovietică a încercat să-şi păstreze mâinile curate şi a însărcinat serviciile ţărilor cliente să facă treaba murdară. Astfel, STASI, din Germania de Est, serviciile ungare şi bulgare de atunci au pregătit oamenii OEP, le-au dat arme, documente.

Teroriştii din grupul Septembrie Negru, care au ucis 11 sportivi israelieni la Jocurile Olimpice de la München, în 1972, au călătorit via Berlinul de Est. Yasser Arafat însusi a fost fotografiat de Securitatea din România într-o poziţie intimă în camera de hotel, în compania gărzii personale, cu ocazia unei vizite la Bucureşti. Generozitatea sovietică a fost utilă pentru recrutarea studenţilor străini. Au fost recrutaţi foarte mulţi în speranţa că unii vor ajunge la vârf în ţările lor.

A fost Mahmoud Abbas/Abu Mazen unul dintre ei? Nu se stie când a fost racolat, cât timp sau dacă a fost plătit. El s-a aflat la Moscova pentru lucrarea de doctorat şi chiar dacă nu a fost un agent în totalitate, Mahmoud Abbas este fondator al  mişcarii Fatah, un apropiat al lui Yasser Arafat.

Oricum, relaţiile dintre Orientul Mijlociu şi lumea spionajului intrigă. KGB şi sateliţii nu sunt singurii în joc. CIA, MI6, serviciile franceze au lucrat bine peste tot. Melman vorbeşte despre numeroşi lideri arabi care au fost cel puţin agenţi de influenţă.

Regele Hussein a fost agent plătit de CIA. A lucrat şi cu MI6. Ali Hassan Salameh, care a fost şeful securităţii lui Yasser Arafat şi responsabil cu planificarea atacului terorist de la München, mai târziu a lucrat pentru CIA, până când a fost lichidat în capitala Libanului. Mossad şi Serviciul Militar de Informaţii nu au stat degeaba.

Au pătruns în OEP, au recrutat lideri, înalţi responsabili guvernamentali. În anii '90, Mossad a reuşit să plaseze un dispozitiv de ascultare în biroul lui Mahmoud Abbas de la Tunis.


Etichete mahmud abbasAbu Mazenexclusiv radiocartitaarhiva mitrohinvladimir putinYossi MelmanYasser ArafatKGBsecuritatea romana

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live