Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Început bun pentru Letonia în zona euro

Potrivit Comisiei Europene, trecerea Letoniei la moneda euro s-a realizat mult mai uşor decât în cazul altor ţări.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 07 Ianuarie 2014, 11:26

Letonia a trecut mult mai uşor la moneda unică decât alte ţări - susţine Comisia Europeană.

Trecerea la euro se desfăşoară fără obstacole în primele zile din cele două săptămâni în care moneda letonă, latul, circulă în paralel cu moneda unică, precizează executivul comunitar.

Nu mai puţin de 94% dintre clienţii magazinelor şi-au primit restul în euro la casă.

Probleme majore nu au fost depistate nici în bănci sau în sectorul de retail.

Succesul a fost favorizat de faptul că o mare proporţie dintre letoni dispunea de lichidităţi în euro înainte de 1 ianuarie, 52% dintre cetăţeni deţinând bancnote şi 64% monezi, conform unui sondaj al Comisiei.

Audio: Început bun pentru Letonia în zona euro.

De altfel, subliniază specialiştii, Letonia era de mult ancorată, practic, la moneda euro, făcând parte din Mecanismul European al Ratelor de Schimb II încă din 2005.

Acest Mecanism, intrat în vigoare în 1999, are drept scop fixarea la euro a monedelor statelor membre care nu fac parte din zona euro prin stabilirea, de comun acord, a unui curs central, faţă de euro şi a unei benzi standard de fluctuaţie de +/-15 puncte procentuale.

Letonia îşi pune astfel la adăpost o economie mică şi deschisă, care altfel putea cădea mai uşor victimă speculatorilor.

În acest context, interesantă este situaţia sectorului privat din zona euro în momentul în care Letonia a aderat la moneda unică europeană.

Acest sector a înregistrat o creştere accelerată în ultima lună a anului 2013, în condiţiile în care companiile au încetat să mai elimine locuri de muncă pentru prima dată în ultimii doi ani, arată datele publicate luni de compania britanică de analize financiare Markit.

Sondajul derulat în rândul directorilor de companii arată că noile comenzi au înregistrat cea mai mare creştere de după luna iunie 2011.

În cazul componentei care analizează gradul de ocupare, indexul a atins pragul de 50 de puncte pentru prima dată în ultimii doi ani, ceea ce înseamnă că în prezent concedierile sunt compensate de angajări.

Potrivit Eurostat, în trimestrul al treilea al anului trecut ritmul de creştere al economiei zonei euro a încetinit la 0,1% după un avans de 0,3% în trimestrul precedent iar Uniunea Europeană a înregistrat o creştere economică de 0,2%, după o creştere de 0,3% în trimestrul al doilea.

Video: Letonia a aderat la zona euro la 1 ianuarie 2014. Sursa: Banca Centrală Europeană.