Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA (R) Luni, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Grecu

3 Iunie 2010
Vizualizari: 1659
Comentează add

Sociologii avertizează că tinerii sunt cei mai săraci dintre români.

În România, "cei mai săraci sunt tinerii"

-cristina-grecu

În România, cei mai săraci sunt tinerii între 16 şi 24 de ani, şi nu pensionarii, atrage atenţia sociologul Marian Preda.

Este o perspectivă care invită la reflecţie, în contextul discuţiilor aprinse despre veniturile pensionarilor şi bugetarilor, ameninţtae de reduceri.

Cercetătorul contrazice, pe baza datelor oficiale ale Institutului de Statistică, cinci mituri despre pensionari: că sunt cei mai săraci dintre români, că sunt toţi în vârstă, că muncesc o viaţă şi trăiesc puţin, că pensiile sunt exagerat de mici, comparativ cu salariile şi că femeile trebuie să se pensioneze mai devreme ca bărbaţii.

Profesorul doctor Marian Preda declară că dărâmă aceste mituri, cu tot respectul pentru pensionari, dar cu grija pe care o poartă generaţiei tinere şi, mai ales, a celor viitoare.

"Ponderea tinerilor de 16-24 şi, cu atât mai mult, a copiilor de până în 16 ani, care trăiesc în sărăcie, în familii sărace, e mai mare decât a pensionarilor care trăiesc în familii sărace" spune Marian Preda.

Acesta menţionează că ratele de sărăcie se calculează în funcţie de veniturile medii pe persoană, faţă de 60% din venitul median.

Rata de ocupare, în rândul tinerilor, este destul de mică; salariile lor sunt mici, nevoile sunt mari. De aceea pleacă mulţi în străinătate: pentru a întemeia o familie, pentru a avea o casă trebuie să aibă un salariu decent, nişte venituri decente, spune sociologul.


Etichete tineripensionarisărăcieRomâniaMarian Preda

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live