Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Miercuri, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Alla Stâncaru Lunca

31 August 2020
Vizualizari: 730
Comentează add

De Ziua Limbii Române vă invităm la un moment emoționant cu Vlad Pohilă, a cărui viață a fost pusă în slujba limbii române.

In memoriam VLAD POHILĂ, de Ziua Limbii Române In memoriam  VLAD POHILĂ,  de Ziua Limbii Române - Conține audio

alla-stancaru-lunca

Vlad Pohilă. Sursa: Radio Chișinău

"Și totuși limba română" este titlul volumului semnat de publicistul și jurnalistul Vlad Pohilă.

Ziua Limbii Române este sărbătorită pe 31 august. În  România este marcată de șapte ani, fiind instituită prin Legea 53/2013.

Să nu uităm însă că, în Republica Moldova,  se sărbătorește  începând din anul 1990.  

Limba română și grafia latină au  revenit nu doar în sufletul românilor de peste Prut, dar au devenit ceva real după jumătate de secol.  

Cu siguranță, mulți care vor citi aceste rânduri își vor aminti de toate emoțiile pe care le-am trăit atunci.

În aceste zile,  gândul meu se duce cu tristețe la amintirea unui bun prieten, care a luptat pentru limba română, care ne-a învățat pe toți și mai ales pe jurnaliști cum să ne exprimăm corect. Este vorba despre fratele nostru de condei Vlad Pohilă,  care  a plecat de câteva luni să le spună și îngerilor cât de frumoasă  este limba română și cât de mult a iubit-o.

Am fost atât de răvășită în luna  mai când am aflat, încât nu am putut să scriu nimic nici măcar pe Facebook, cu atât mai mult să rostesc ceva într-o emisiune.

Dar acum, de Ziua Limbii Române, mi s-a părut potrivit să difuzez,  la emisiunea "Românii de Pretutindeni" , un fragment dintr-o emisune dedicată Basarabiei, din  arhiva Radio România Actualități.

Cred că e foarte greu să scrii ceva despre Vlad Pohilă și acum...când nu ne mai poate corecta, dar gândul că n-am potrivi cuvintele la locul lor....

A participat la apariția primului număr al revistei "Glasul", prima revistă cu grafie latină, a realizat emisuni de exprimare corectă, a făcut după 1989, câteva broșuri de scriere și rostire corectă, a publicat mai târziu volumul "Și totuși limba română".  A fost o enciclopedie și  vorbea mai multe limbi străine.

Vlad Pohilă a fost un povestitor fascinant, cu mult umor. Mă consider printre norocoșii care au stat ore, nopți la rând ascultându-l pe Vlad Pohilă.  

Poetul Grigore Vieru l-a descris excelent: „un remarcabil lingvist, dar și strălucit publicist este Vlad Pohilă, care s-a ascuns în adâncul unei modestii, rar întâlnită la noi”.

Va propun, deci,  spre aducere aminte, un fragment  dintr-un interviu pe care l-am realizat cu Vlad Pohilă:

 


Etichete Ziua limbii românăChișinăuRepublica MoldovaȘi totuși limba românăVlad Pohilă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live