Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LA DISPOZIŢIA DVS. Luni, 18 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Mihai

7 August 2009
Vizualizari: 880
Comentează add

Măsura a fost luată la insistenţa formaţiunii ultranaţionaliste Liga Nordului.

În Italia îşi încep activitatea patrule de voluntari pentru siguranţa oraşelor

bogdan-mihai

Începând de sambătă, în Italia îşi pot începe activitatea controversatele patrule de voluntari menite să sporească siguranţa oraşelor. Potrivit decretului semnat de ministrul de interne Roberto Maroni, membrii patrulelor trebuie să fie supuşi unor teste psihologice, să primească antrenament din partea primăriilor şi nu au voie să aparţină vreunui partid. Măsura a fost luată la insistenţa formaţiunii ultranaţionaliste Liga Nordului, membră a coaliţiei aflate la guvernare.

Localităţile în care de mâine vor fi pe străzi patrule sunt cele din nord, în care există primari care fac parte din Liga Nordului, cum este cazul oraşelor Verona, Padova, Trieste sau Como. La Milano însă, primarul Letizia Moratti, în ciuda faptului că face parte din partidul lui Silvio Berlusconi, a anunţat că va mai aştepta până în septembrie pentru a şti precis dacă oraşul are nevoie de alte patrule. Nu vor mai fi patrule nici la Napoli, unde primarul Rosa Russo Iervolino a declarat că se opune prezenţei acestora, întrucât cetăţenii nu pot înlocui statul şi nu este corect să facă o activitate care trebuie îndeplinită doar de către forţele de ordine.

Nici la Roma nu vor fi de sămbătă patrule, pentru că primarul Alemano declară răspicat că nu îi place cuvântul - şi asta pentru că pentru mulţi italieni termenul "ronde" aminteşte de conflictele violente dintre grupurile formate din tineri de dreapta şi de stânga din perioada anilor '60-'70. "La Roma noi vom aplica decretul dorit de ministrul Maroni pentru a dezvolta voluntariatul pentru siguranţa teritorială. Nu ne place cuvântul ronde. Aici vom încerca să atragem toţi cetăţenii, toate cartierele, pentru a creşte siguranţa teritorială. Deci, acest decret credem că este un instrument bun pentru ceea ce înseamnă voluntariatul, atât cel referitor la siguranţă, cât şi cel din domeniul social.", a declarat Gianni Alemano, primarul Romei.

Intre timp, opoziţia continuă să spună că această măsură este inutilă. "Îl stimez mult pe ministrul Maroni, însă consider aceste patrule ca fiind absolut inutile şi aceasta pentru că a semnala situaţiile grave cred că este oricum o îndatorire civică a oricărui cetăţean. Ceea ce mă îngrijorează este mesajul pe care îl dau aceste patrule, iar primele reacţii le-am avut la Massa.", a declarat senatorul Partidului Democrat, Aquille Serra, fost prefect al capitalei. Acesta a făcut astfel aluzie la incidentele de acum 2 săptămâni de la Massa Carrara unde a avut loc o încăierare între membrii a două patrule din cauza culorilor politice diferite.


Etichete italiapatrule de voluntari

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live