Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ Sâmbătă, 24 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Luminiţa Apostol

13 Ianuarie 2020
Vizualizari: 807
Comentează add

Guvernul iranian a negat, în această după-amiază, că ar fi încercat să evite să-şi asume responsabilitatea pentru doborârea avionului ucrainean cu 176 de pasageri la bord.

În Iran au continuat protestele

luminita-apostol

Iranians chant slogans and hold a placard reading in Farsi "Your mistake was unintentional, your lie was intentional" during a demonstration outside Tehran's Amir Kabir University on January 11, 2020. Demonstrations broke out for a second night in a row after Iran admitted to having shot down a Ukrainian passenger jet by mistake on January 8, killing all 176 people on board. STR / AFP

Guvernul iranian a negat, în această după-amiază, că ar fi încercat să evite să-şi asume responsabilitatea pentru doborârea avionului ucrainean cu 176 de pasageri la bord.

Teheranul a recunoscut abia după trei zile că a doborât din greşeală avionul, ceea ce a provocat furia populaţiei, care a protestat şi astăzi împotriva autorităţilor. 

Purtătorul de cuvânt al guvernului iranian, Ali Rabii a declarat că nu s-a încercat ascunderea adevărului, aşa cum au fost acuzaţi unii responsabili ai guvernului.

El a spus că declaraţiile iniţiale, care negau doborârea avionului, se bazau pe primele informaţii, care nu arătau nicio legătură între accidentul de avion şi un tir de rachete, aşa cum s-a dovedit mai târziu.

Armata iraniană şi-a asumat ulterior responsabilitatea pentru doborârea avionului ucrainean şi a explicat că a fost o eroare intervenită din cauza tensiunilor cu Statele Unite, de la care erau aşteptate posibile represalii.

Această tergiversare în recunoaşterea adevărului a dus la proteste în capitala Iranului începând de sâmbătă.

Oamenii au ieşit pe străzile Teheranului, au strigat sloganuri împotriva autorităţilor şi au cerut demisia dictatorului, o aluzie la liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

Mai multe înregistrări video postate pe reţelele sociale par să indice că o persoană a fost rănită ieri, după ce poliţia ar fi tras asupra manifestanţilor cu gaze lacrimogene; se aud focuri de armă, dar agenţia France Presse spune că nu a putut verifica independent ora şi locul unde au fost făcute înregistrările.

Şeful poliţiei din Teheran a negat că poliţiştii ar fi tras asupra mulţimii. Tot astăzi, Iranul l-a criticat pe preşedintele american, Donald Trump, care s-a solidarizat cu protestatarii.


Etichete protesteiran

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live