Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Vineri, 10 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

George Popescu

2 Octombrie 2019
Vizualizari: 1018
Comentează add

Invitat: dl. prof. dr. Alexandru Ghişa – Universitatea “Babeş-Bolyai”, Cluj

“ Iancu de Hunedoara, mai puţin cunoscut.Ceva şi despre diplomaţi"  “ Iancu de Hunedoara, mai puţin cunoscut.Ceva şi despre diplomaţi" - Conține audio

george-popescu

Iancu de Hunedoara / Hunyadi Janos, principe de Transilvania şi regent al Ungariei. Credit: activenews.ro

Istoricii sunt supuşi constant la presiuni din partea mediului politic şi chiar deseori, însuşi mediul politici reprezentat efemer de diverse persoane şi demnitari invocă fapte istorice ori personaje istorice pentru a-şi argumenta ori justifica acţiunile politice la adresa adversarilor sau împotriva unor terţi.

 

Unul dintre cazurile consemnate este şi cel al principelui Iancu de Hunedoara, regent al Ungariei într-o perioadă în care acesta-regatul – trecea printr-o criză de autoritate la cel mai înalt nivel. Ungaria l-a desemnat politic şi este în continuare în aceeaşi tendinţă: Janos Hunyadi este erou maghiar şi salvator al Ungariei pentru cel puţin două sute de ani în perioada medievală a acestei ţări vecine.

 

Istoriografia română îl consideră pe Iancu de Hunedoara în primul rând un român – ceea ce este corect – născut din părinţi autohtoni, tatăl, nobil pe numele Voicu. Aparţine spaţiului istoric transilvan românesc şi de asemenea a fost unul dintre cei mai fervenţi apărători ai creştinismului împotriva expansiunii Imperiului Otoman în Europa.

 

Din păcate, istoricii români și unguri n-au ajuns la un punct de vedere comun, n-au atins un prag de comunicare, probabil va mai trece ceva timp pentru o abordare comună a unor episoade din istoria atât de apropiată dintre cele două ţări.

 

Din conţinutul extins al convorbirii cu invitatul nostru puteţi să vă formulaţi o opinie sau câteva concluzii asupra statutului de diplomat cu întinse cunoştiinţe culturale, printre care cunoaşterea istoriei devine un atuu.

 

În ceea ce-l priveşte pe diplomatul român, acesta ar dobândi mai multă eficienţă în acţiunile sale dacă ar include şi perspectiva istorică atunci când sondează mediile politice şi culturale ale ţării gazdă, culege şi sintetizează informaţii cu adevărat importante pentru interesele pe care le serveşte, exploatează riguros şi energic fiecare situaţie apărută în beneficiul ţării de provenienţă.

 

Ediţia de faţă este un demers pe care-l face un fost diplomat dublat de o cunoaştere extinsă din punct de vedere istoric de a remodela câteva aspecte concrete şi majore ale serviciului diplomatic.

 A se vedea şi : http://www.romania-actualitati.ro/statue_of_iancu_de_hunedoara_inaugurated_in_zemun_serbia-129176

 

 

AUDIO: “Istorica”, ediţia din 30 septembrie 2019 (32' 08'')

 

 

 

Regia de montaj: Mădălina Coman

 

Regia de emisie: Victor Mihăescu şi Diana Croitorescu

 

Emisiunea "Istorica"  se difuzează şi în reluare pe frecvenţele postului de Radio România Actualităţi, marţi dimineaţa, între orele 02.30 – 03.00. 

 

Ne puteţi scrie la : istorica@radioromania.ro şi ne puteţi asculta în direct şi în reluare de la: www.romania-actualitati.ro 


Fişierul audio poate fi descărcat cu titlu personal şi gratuit din secțiunea PODCAST de pe pagina noastră de Internet 

 

Fişierele din această secţiune pot fi consultate timp de maximum zece săptămâni de la data publicării.  


Etichete BudaPestaTransilvaniaValahiaImperiul Otomandiplomaţiecunoaşterea istorieinegocierebogăţieputerecreştinismNicopoleVarnaBelgradfrontierenaţionalismpropagandăexperienţăMihai Răzvan UngureanuEmil Bocambasadă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live