Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Luni, 17 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

10 Noiembrie 2021
Vizualizari: 243
Comentează add

Ajutoarele vin după ce tarifele la gaz s-au majorat de două ori şi jumătate, iar cele la energia termică sunt aşteptate să crească începând cu luna decembrie.

Guvernul de la Chişinău a anunţat un pachet de ajutoare adresat populației

-

    Natalia Gavriliță. Foto: radiochisinau.md.

Guvernul de la Chişinău a anunţat astăzi un pachet de ajutoare adresat populației, în valoare de aproximativ 80 de milioane de euro, după ce tarifele la gaz s-au majorat de două ori şi jumătate, iar cele la energia termică sunt aşteptate să crească începând cu luna decembrie. Între timp, experţii anticipează scumpiri în lanţ şi prognozează o creştere a inflaţiei de cel puţin 15%. Relatează de la Radio Chişinău, Natalia Zaharescu:

Reporter: Premierul Natalia Gavriliță a anunțat în această după amiază un pachet de compensații în valoare de 80 de milioane de euro, dintre care 60 de milioane reprezintă un sprijin financiar nerambursabil din partea Uniunii Europene, care este așteptat în următoarele luni. De asemenea, ea a precizat că Republica Moldova urmează să primească sprijin și din partea altor parteneri internaționali. Guvernul de la Chișinău a aprobat deja în ședința de astăzi un pachet de compensații în valoare de peste 25 de milioane de euro.
 
Natalia Gavriliță: Noi nu suntem singuri în fața crizei și avem vești bune din partea prietenilor noștri. Ne ajută Uniunea Europeană, primim și alte sume care merg în buget și ne ajută să menținem acest nivelul necesar de cheltuieli pentru a fi alături de oameni pe timp de criză.
 
Totodată, ea a anunțat și alte măsuri pentru a reduce efectul majorării de peste două ori a tarifului la gaz. Astfel, guvernul va acoperi în proporție de două treimi din creșterea tarifului la energia termică pentru prima gigacalorie consumată lunar. De asemenea, va fi compensată parțial majorarea de tarif și pentru primii 150 de metri cubi de gaz consumat.
 
Majorarea tarifelor la gazele naturale va provoca scumpiri în lanț, inclusiv la produse care nu au legătură directă cu resursele energetice, astfel încât inflația va crește substanțial, a comentat pentru Radio Chișinău economistul Veaceslav Ioniță.

Etichete republica moldovachisinauguvernajutoare(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live