Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 26 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Anca Dragu

16 Februarie 2016
Vizualizari: 1245
Comentează add

Liderii Grupului de la Visegrad sunt nemulţumiţi de politica Europei Occidentale de uşi deschise pentru migraţie.

Grupul de la Visegrad, nemulţumit de politica UE privind migraţia

anca-dragu

Liderii Grupului de la Vişegrad. Foto: carnegieeurope.eu..

Liderii Grupului de la Visegrad sunt nemulţumiţi şi de politica Europei Occidentale de uşi deschise pentru migraţie, şi i-au invitat pe omologii din Bulgaria şi Macedonia pentru a găsi o poziţie comună la summitul european de la sfârşitul săptămânii.

Cu câteva ore înainte ca liderii Grupului de la Visegrad, preşedintele macedonian şi premierul bulgar să-şi înceapă la Praga discuţiile pe tema migraţiei, Centrul pentru sondarea opiniei publice de pe lângă Academia de Ştiinţe a Cehiei a publicat rezultatele unui sondaj realizat în ianuarie care arată că 65% dintre cehi nu vor în ţara lor nici un refugiat din zonele afectate de război.

Cehii consideră că actuala criză a refugiaţilor este o ameninţare nu doar pentru securitatea ţărilor şi a Europei, dar şi pentru pacea mondială.

Premierul ceh Bohuslav Sobotka a declarat după întâlnire că liderii celor şase ţări sprijină o abordare realistă a problemei migraţiei.

"Este important ca să fie pus în practică planul de acţiune asupra căruia au căzut de acord Turcia şi UE. Noi vom sprijini încercarea Greciei de a îndeplini condiţiile de a rămâne în Spaţiul Schengen. Am căzut de acord să sprijinim protecţia graniţelor externe ale Europei cu ajutorul unei forţe comune care să le patruleze. Susţinem implicarea NATO în protecţia graniţelor şi lupta împotriva traficanţilor de persoane. Dorin repatrierea celor care sunt de fapt migranţi economici, nu refugiaţi", a spus Bohuslav Sobotka.

Prim-ministrul bulgar şi preşedintele macedonean au fost invitati la întâlnire pentru a discuta realizarea unei linii de apărare de rezervă la marginea graniţelor Spaţiului Schengen, în cazul în care Grecia nu reuşeşte să controleze fluxul de imigranţi din zona Mării Egee.

Presa germană a acuzat Grupul de la Visegrad că ar încerca să caute o alternativă în cazul în care Turcia nu îşi îndeplineşte promisiunile şi astfel politicienii est-europeni nu adoptă o poziţie constructivă.

Liderii din Balcani au spus că au nevoie de ajutorul UE în încercarea de a controla fluxul de imigranţi de la graniţelor lor şi au apreciat solidaritatea statelor din Grupul de la Visegrad.

"Din păcate, Grupul de la Visegrad se manifestă isteric atunci când vine vorba de erfugiaţi şi nu prezintă o poziţie constructivă în discuţiile de la nivelul UE. 'Vrem aşa-zisele hotspoturi' dar ar fi ideal să nu lae pe nimeni în UE, pentru că de fapt nu vrem refugiaţi" - spune analistul slovac de politică externă Andrei Matusak.

Cu toate acestea liderii prezenţi la Praga au dat o declaraţie comună în favoarea unei Europe unite: "Ne dăm seama că riscul unei linii de divizare în Europa încă mai există şi suntem de asemenea conştienţi de posibilele consecinţe negative ale acestei diviziuni. Acesta este motivul pentru care ne angajăm în mod activ şi decisiv să evităm apariţia unor astfel de frontiere noi. Noi credem că toţi partenerii noştri europeni împărtăşesc aceste angajament şi sunt gata să ni se alăture în acest efort". 


Etichete liderii Grupului de la Visegradpolitica UE privind migraţiaCehiaUngariaPoloniaSlovaciapremierul ceh Bohuslav SobotkaSchengen

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live