Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LA DISPOZIŢIA DUMNEAVOASTRĂ Vineri, 03 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Vlad Drăghicescu, Bonn

14 Mai 2019
Vizualizari: 523
Comentează add

Germania caută soluţii pentru întoarcerea cetăţenilor săi, membrii ISIS

vlad-draghicescu-bonn

 

Ministrul german de interne respinge o întoarcere necontrolată în Germania a luptătorilor Statului Islamic care deţin cetăţenia acestei ţări.

Numeroşi cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene au plecat să lupte alături de jihadişti în Siria şi în Irak şi au fost capturaţi în ofensivele care au vizat gruparea teroristă, iar statele de origine par puţin dispuse să îi reprimească, în condiţiile în care întoarcerea lor comportă riscuri de securitate.

Corespondentul nostru Vlad Drăghicescu transmite de la Bonn:

Reporter: Avem de-a face cu persoane care au plecat pentru a duce un război împotriva lumii libere.

Ca ministru de interne responsabil pentru protecția populației, trebuie să fiu deosebit de atent la aceste chestiuni, a spus Horst Seehofer, duminică, la Televiziunea Națională ARD.

El a subliniat că înainte de preluarea foştilor luptători jihadiști trebuie stabilită, dincolo de orice dubiu, cetățenia germană a acestora și nu se vor face excepții nici în cazul copiilor sau femeilor.

Ne confruntăm constant cu problema identităților multiple, a argumentat conservatorul bavarez.

El a spus că trebuie clarificat și dacă este demarată deja o urmărire penală în alte state împotriva unei fost luptător jihadist, fiind nevoie de compararea rezultatelor investigației.

Verificarea este posibilă numai de la caz la caz, deci nu putem să îi aducem pe toți în Germania, a avertizat Seehofer, amintind că Berlinul nu are acces consular în Siria, depinzând de informațiile serviciilor secrete naționale și internaționale.

Reamintim că Administraţia Donald Trump a cerut imperativ Germaniei, Franței și Marii Britanii să își preia cetățenii reținuți de kurzi în Irak și Siria.

În Occident, nu există însă un consens în această chestiune.

Guvernul francez, de pildă, se teme de reactivarea unor celule teroriste, precum cea formată din luptători francezi și belgieni care au orchestrat atentatele din 2015 și 2016.


Etichete germaniaintoarcereluptătorii Statului Islamic

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live