Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Sâmbătă, 29 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Maria Măndiţă, Galaţi

14 Martie 2017
Vizualizari: 600
Comentează add

Din 2 martie, în satul galatean Izvoarele se produce o alunecare a unui versant de deal, distanta de alunecare depasind acum 5 metri.

Galaţi - Hărţi de risc pentru 20 de localităţi din judeţ

maria-mandita-galati

Aluncare de teren în satul Izvoarele (9 martie 2017). Foto: Bogdan Isopescu  

Presedintele Consiliului Judetean Galati, Costel Fotea, a anuntat, astazi, ca în acest an ar putea fi finantate circa 20 de harti de risc pentru tot atâtea localitati din judetul Galati, inclusiv pentru comuna Slobozia Conachi, acolo unde, în satul Izvoarele, se înregistreaza, de pe 2 martie, o alunecare severa de teren.

(Exclusiv RRA) REPORTAJ/FOTO: Satul Izvoarele este din nou scena unor fenomene extreme

FOTO: Satul Izvoarele este din nou scena unor fenomene extreme - See more at: http://www.romania-actualitati.ro/foto_satul_izvoarele_este_din_nou_scena_unor_fenomene_extreme-100262#sthash.IoQAtQyH.dpuf

Potrivit presedintelui CJ Galati, costurile pentru harta fiecarei localitati (estimate la maxim 100.000 de lei) urmând sa fie suportate 50%, de la CJ si 50% de la Ministerul Dezvoltarii Regionale, a Administratiei Publice si Fondurilor Europene.

Specialistii geologi de la Institutul Geologic al României au întocmit un deviz privind valoarea estimativa a lucrarilor ce ar trebui efectuate la Izvoarele pentru redactarea mai multor studii de specialitate care sa stabileasca motivele producerii aluncarii de teren dar si masurile ce trebuie luate.

Conform IGR (care are specialistii competenti sa faca astfel de studii, dar doar contra cost), valoarea estimativa a lucrarilor se ridica la 625.000 de lei, iar banii ar putea proveni de la CJ Galati.  Costel Fotea a conformat ca a primit la CJ devizul lucrarilor IGR, dar ca acestea ar putea fi finantate prin proiectul derulat în parteneriat cu Ministerul Dezvoltarii.

Presedintele CJ Galati a adaugat ca la nivelul localitatilor din judetul Galati au mai fost facute harti de risc în 2007, însa ele trebuie reactualizate periodic pentru a indica exact situatia reala, din teren.

Din 2 martie, în satul galatean Izvoarele se produce o alunecare a unui versant de deal, distanta de alunecare depasind acum 5 metri.

Fenomenul este în desfasurare dar pâna acum nu a afectat locuintele din sat, acestea aflându-se la o distanta de 230 de metri.

Totusi, autoritatile au interzis accesul persoanelor si animalelor în zona afectata de alunecarea de teren.


Etichete GalaţiHarţi de risc pentru 20 de localităţi din judeţsatul izvoarelealunecari de terenSpecialistii geologi de la Institutul Geologic al României

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live