Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRINTRE STELE Luni, 26 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Bogdan Isopescu

9 Martie 2017
Vizualizari: 1243
Comentează add

Satul Izvoarele, județul Giurgiu. În șapte zile terenul s-a mișcat trei metri iar coasta este plină de fisuri care s-au apropiat la 200 de metri.

FOTO: Satul Izvoarele este din nou scena unor fenomene extreme FOTO: Satul Izvoarele este din nou scena unor fenomene extreme - Conține audio

bogdan-isopescu

  Aluncare de teren în satul Izvoarele (9 martie 2017). Foto: Bogdan Isopescu 

După seria de 280 de cutremure din 2013, satul Izvoarele, din județul Giurgiu, este din nou scena unor fenomene extreme.

De o săptămână, dealul care mărginește Vestul localității a început s-o ia la vale.

AUDIO: Reportaj.

În 7 zile terenul s-a mișcat 3 metri iar coasta este plină de fisuri care s-au apropiat la 200 de metri de primele case.

Autoritățile au chemat echipele de specialiști care s-au deplasat deja pe teren pentru studii. 

Speranța unei concluzii de ajutor este însă o himeră pentru că nici studiile în cazul cutremurelor din 2013 nu a înaitat certitudini ci doar ipoteze.


Satul Izvoarele este un șir lung de case străbătut de un drum județean.

Pe dreapta e coasta  dealului ce se rupe. Pe stânga e apa pârâului Suhurlui. 

De cum vezi prima casă, nu ai cum să nu observi că dealul golaș cască spre tine guri lungi de pământ prăbușit. Sunt ca niște tranșee maronii care contrasteză cu iarba bej-uscată.

Cea mai aproape e stâna: câteva oi, câini, baloți de paie răvășiți și multă sărăcie:

Cea mai recentă alunecare de teren pe care și-o amintesc oamenii din Izvoarele  a fost cea din 1993, la puțină vreme după ce dealul a fost despădurit.

Pe de altă parte, ca și în cazul inundațiilor din satele luncii Dunării, sate construite în perioada comunistă, se pare că obiceiurile și vorbele bătrânilor nu au fost băgate în seamă nici aici:

Studiul elaborat pentru cutremurele din 2013 spune că fenomenele de acest tip pot avea mai multe cauze: terasamentul de pietriș și lut, inundațiile, pânza freatică aflată aproape de suprafață sau exploatările de gaz făcute prin fracturare hidraulică la 2 kilometri de sat. Sau toate aceste cauze la un loc. 

Șeful serviciului de voluntari de urgență din comună, Dan Năvodaru, cel care merge zilnic să măsoare deplasarea terenului,  spune că studiul din 2013 nu a fost de nici un ajutor:

În lipsa unei concluzii, în lipsa unei certitudini asupra cauzei alunecărilor de teren,  primăria nu are soluții așa că oamenii din Izvoarele stau, privesc dealul și așteaptă.


Etichete satul izvoarelegalaticutremurealunecari de pamant

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live