Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Joi, 28 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

18 Aprilie 2019
Vizualizari: 467
Comentează add

Deşi experimentul nu are nicio utilizare clinică imediată ar putea, într-o zi, să ajute medicii să salveze funcţiile cerebrale ale pacienţilor după atacuri cerebrale.

Funcţiile cerebrale ale unui porc restabilite la câteva ore după moarte

sergiu-stet

 Foto: Arhivă.

Un grup de oameni de ştiinţă din SUA au restabilit funcţiile cerebrale ale unui porc, la câteva ore de la moartea acestuia. Descoperirile pun sub semnul întrebării ireversibilitatea încetării funcţiei creierului după deces.
 
Euronews transmite că oamenii de ştiinţă din spatele experimentului susţin că acesta ar putea ajuta în studiul şi tratamentul disfuncţiilor cerebrale. Echipa de la Universitatea Yale, din Statele Unite, a subliniat că respectivului creier îi lipseau cu desăvârşire semnalele electrice globale recognoscibile asociate unei funcţionări cerebrale normale.
 
"Nu am observat în niciun moment activitatea electrică asociată cu percepţia sau conştienţa" a afirmat co-autorul experimentului Zvonimir Vrselja. "Din punct de vedere clinic, acesta nu era un creier în viaţă, ci un creier activ din punct de vedere celular" dar după restabilire, cercetătorii au observat reluarea anumitor funcţii de bază - funcţii despre care se credea anterior că dispar la câteva secunde sau minute după ce oxigenul şi sângele încetează să circule în creierul animalului decedat.
 
La patru ore după moartea porcului, oamenii de ştiinţă au făcut ca în sistemul vascular al creierului să circule o soluţie pe care au creat-o pentru a conserva ţesutul cerebral. Acest sistem este numit BainEx. Deşi experimentul nu are nicio utilizare clinică imediată, noua platformă de cercetare ar putea, într-o zi, să ajute medicii să găsească un mod de a salva funcţiile cerebrale ale pacienţilor după atacuri cerebrale sau să testeze eficienţa noilor terapii pentru recuperare celulară după accidente, au afirmat autorii.
 
Echipa a subliniat faptul că studiile viitoare care să implice ţesut uman sau posibila reluare a activităţii electrice globale la ţesut animal postmortem ar trebui efectuate sub atentă supraveghere etică. "Reluarea conştienţei nu a fost niciodată scopul acestei cercetări", a afirmat co-autorul Stephen Latham.
 
"Cercetătorii erau pregătiţi să intervină cu anestezice şi reducerea temperaturii pentru a opri activitatea electrică globală a creierului, dacă aceasta ar fi apărut. Toţi cercetătorii au fost de acord dinainte că expermientele care ar implica reluarea activităţii electrice globale nu ar putea merge mai departe în lipsa unor standarde etice clare şi a unui mecanism instituţional de supraveghere".

Etichete medicinăatac cerebralexperimentporcUniversitatea Yalefuncţii cerebrale

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live