Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA Duminică, 07 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

21 Octombrie 2020
Vizualizari: 284
Comentează add

Franța: Șapte persoane judecate pentru complicitate la asasinat terorist

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Mnaifestație în memoria profesorului de istorie, Samuel Paty. Foto: Agerpres/EPA.

În Franţa, şapte persoane au fost trimise în judecată pentru complicitate la asasinat terorist, în cazul profesorului de istorie decapitat de un islamist de origine cecenă, vinerea trecută, în plină stradă.

Corespondentul RRA, Daniela Coman, cu detalii despre anunţurile făcute astăzi, de Parchetul Naţional Antiterorism, în legătură cu acest caz.

Reporter: Printre cele șapte persoane trimise în fața justiției se află doi adolescenți de 14, respectiv 15 ani, elevi la aceeași școală cu profesorul executat de terorist.

Cei doi se aflau într-un grup mai mare de elevi când criminalul cecen le-a oferit 300 de euro pentru a-l arăta pe profesorul Samuel Paty, bani din care au primit o parte pe loc.

Unii dintre adolescenți a fost de acord să rămână pentru a filma confruntarea dintre islamist şi profesor.

Teroristul le promisese că îl va obliga pe dascăl să își ceară iertare pentru că a arătat desenele cu profetul Mahomed în clasă, că-l va umili şi chiar că îl va bate, potrivit concluziilor audierilor din ultimele zile comunicate astăzi într-o conferință de presă de un procuror antiterorism.

Alt acuzat este tatăl unei eleve care a pornit campania împotriva profesorului după lecția acestuia despre libertatea de expresie.

Anchetatorii au descoperit că tatăl schimbase mai multe mesaje pe WhatsApp cu teroristul cecen.

El a mărturist că acesta nu i-a spus niciodată că ar intenționa să-l atace pe profesor.


Au mai fost trimiși în judecată pentru complicitate la un act terorist trei prieteni ai criminalului care l-au ajutat să-şi ducă la îndeplinire planul, precum și un militant islamist cunoscut de Forțele de ordine pentru pozițiile sale radicale și influența asupra comunității musulmane din regiunea pariziană.

Procurorul a mai menționat că teroristul cecen a transmis pe rețelele de socializare un mesaj video în limba rusă, imediat după comiterea asasinatului.

Alte nouă persoane aflate până astăzi în arest preventiv au fost eliberate pentru că nu au fost găsite dovezi împotriva lor care să-i lege de acest caz, însă poliția continuă investigarea altor piste.

(PH)


Etichete frantaasasinat teroristprofesorislamistiSamuel Paty(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live