Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Duminică, 18 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

4 Martie 2021
Vizualizari: 253
Comentează add

Mii de persoane, oameni de cultură, artişti sau simpli angajaţi în instituţiile culturale, au manifestat la Paris şi în alte oraşe franceze.

Franța: Proteste ale oamenilor de cultură

florin-lepadatu

 Paris, Franța. Foto: Arhivă/ Thomas SAMSON/ AFP

Mii de persoane, oameni de cultură, artişti sau simpli angajaţi în instituţiile culturale, au manifestat, în această după-amiază, la Paris şi în alte oraşe franceze.
 
Ei cer respect pentru accesul tuturor la cultură, pentru dreptul lor de a munci şi redeschiderea instituţiilor închise, în Franţa, de la sfârşitul lunii octombrie.
 
Corespondenta Radio România, Daniela Coman, transmite.
 
Reporter: La un an de la începutul crizei sanitare, sectorul cultural, alături de cel turistic, se află în pragul disperării. Închise mai întâi în primăvara anului trecut și din nou la sfârșitul lui octombrie, toate spaţiile dedicate activităţii culturale, muzee, cinematografe, teatre, operă, săli de concert, dar și cei care le însuflețesc, artiști și public, suferă deopotrivă în așteptarea necunoscutului moment al redeschiderii. Peste un milion de locuri de muncă din acest domeniu sunt în pericol, avertizează sindicatele din cultură, care au organizat proteste în această după-amiază.
 
"Din partea Ministerului Culturii vin doar încurajări", s-au plâns cei care au manifestat astăzi. "Muzeele și monumentele vor fi primele redeschise", a asigurat ministrul culturii, Roselyne Bachelot, acum aproape o lună, iar recent a anunțat că pregătește concerte- test cu public în aprilie. Oamenii însă au pierdut orice speranță.
 
- Este epuizant fizic şi psihic pentru toți cei care profesăm în domeniul cultural. Suntem pregătiți să redeschidem. Publicul este și el pregătit.
 
- Să facem spectacole în fața unui public, care stă acasă, în fața unui calculator, eu cred că este incoerent, lipsit de sens.
 
Reporter: Publicul iubitor de cultură s-a solidarizat și a manifestat alături de artiști.
 
-  Este un scandal ca toate să fie închise. Trebuie redeschis astăzi. Cultura este un sprijin real pentru noi toți.
 
Reporter: Lumea culturii și publicul, deopotrivă, consideră că autoritățile sunt vinovate pentru o gestionare defectuoasă a epidemiei ca și pentru perioada nepermis de lungă în care au ținut închise toate aceste instituții, se mai arată în apelul la protest, lansat de sindicate, care au mobilizat mii de oameni la Paris, Marsilia Strasbourg sau Bordeaux. 

Etichete Frantaoameni de culturaproteste

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live