Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICA VERII Marţi, 14 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

5 Decembrie 2019
Vizualizari: 296
Comentează add

Franţa este paralizată de o grevă generală, declanşată împotriva unui proiect al guvernului de reformă a sistemului de pensii.

Franţa, paralizată de o grevă generală

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Paris. Foto: Agerpres/EPA.

Franţa este paralizată, astăzi, de o grevă generală, declanşată împotriva unui proiect al guvernului de reformă a sistemului de pensii.

Sindicatele anunţă că protestul se va prelungi cel puţin până luni, inclusiv, după cum relatează corespondenta RRA la Paris, Daniela Coman.

Doar câteva trenuri de mare viteză şi mai puţin de 30% din cursele aeriene interne circulă astăzi în Franţa.

Transporturile publice din şi dintre oraşe tind spre zero. Gările sunt goale, precum şi aproximativ 60% din şcoli.

La Paris sunt în serviciu complet doar cele două linii de metrou automate fără conductor, iar trenurile care fac legătura cu localităţile limitrofe şi cu aeroporturile internaţionale au circulat cu frecvenţă redusă până la ora 9:00 şi o vor face în aceleaşi condiţii diseară, de la ora 17:00.

Cu toate acestea, oamenii s-au organizat: fie şi-au luat o zi liberă, fie lucrează de acasă, au ajuns la serviciu împărţind mai mulţi aceeaşi maşină, cu bicicleta sau trotineta şi astăzi, spre surpriza tuturor, la Paris, cel puţin, a fost o dimineaţă calmă, fără temutele blocaje rutiere. După-amiaza se anunţă însă mult mai agitată, pentru că sindicaliştii participă la un marş de protest care va traversa capitala de la nord la sud.

Ministerul de Interne a mobilizat peste 6.000 de poliţişti şi jandarmi de teama derapajelor violente. Toate magazinele de pe traseul manifestaţiei vor fi închise după prânz spre disperarea comercianţilor, în plin sezon de cumpărături pentru sărbători.

Fără vizite astăzi la Turnul Eiffel. Acesta rămâne închis. Personalul este în grevă. Cea mai mare parte a sindicaliştilor, vedete astăzi ale radiourilor şi televiziunilor, respinge categoric înlocuirea actualului sistem de pensii cu 42 de scheme diferenţiate, în funcţie de profesie, cu unul universal, bazat pe puncte, pentru că nu vor să lase mână liberă statului să impună el valoarea punctului de pensie.

Greviştii consideră că în prezent, spre deosebire de alte ţări europene, francezii se bucură de pensionarea la o vârstă mai mică şi de pensii mai mari.

În schimb, guvernul susţine că noul proiect va institui aceleaşi condiţii de pensionare pentru toţi angajaţii din sectorul de stat şi privat, desfiinţând regiunile speciale şi fiind adaptat pieţei muncii din prezent.

Editor web: R. S.


Etichete frantagreve

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live