Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Roxana Vasile, Paris

14 Septembrie 2010
Vizualizari: 1422
Comentează add

Franţa va continua să desfiinţeze taberele ilegale de romi, în pofida ameninţărilor comisarului european pentru justiţie, Viviane Reding, care a cerut declanşarea procedurii de infringement.

Franţa nu ţine cont de ameninţările Comisiei Europene

roxana-vasile-paris

Tabere ilegale de romi din Franţa vor fi desfiinţate în continuare.

Oficialii de la Paris au fost destul de rezervaţi în a comenta declaraţiile comisarului european pentru justiţie, Viviene Reding.

Totuşi, ministrul imigraţiei, Eric Besson, a spus că Franţa va continua să desfiinţeze tabere ilegale de romi de pe teritoriul său.

El a ţinut să adauge că nicio repatriere nu a fost făcută pe criterii etnice.

De altfel, autorităţile franceze continuă să repatrieze romi în România.

Chiar astăzi, 69 de romi au fost îmbarcaţi pe aeroportul din Marsilia cu destinaţia Bucureşti.

E o procedură normală de ajutor pentru revenirea în ţară, aşa cum a declarat directorul teritorial al Biroului Francez pentru Imigrare şi Integrare, sau "o mascaradă sinistră, scandaloasă şi ilegală", după cum a declarat Agenţiei France Presse reprezentantul unei organizaţii nonguvernamentale antidiscriminare.


Guvernul francez se ţine departe de polemici

Pe de altă parte, Guvernul francez se ţine oarecum la distanţă de polemici, deşi nu-şi ascunde surprinderea faţă de declaraţiile neobişnuit de dure ale comisarului european pentru justiţie.

Parisul îşi exprimă uimirea faţă de atacurile Comisiei Europene, dar refuză orice polemică, este răspunsul diplomaţiei franceze făcut cunoscut de purtătorul său de cuvânt, Bernard Valero.

"Toată lumea ştie, a punctat acesta, că milioanele de romi care trăiesc în Europa întâmpină probleme de integrare în ţările lor. Or, există fonduri europene care sunt alocate şi care ar trebui să fie folosite mai bine, în beneficiul integrării acestor etnici, mobilizarea diplomatică a Franţei îndreptându-se spre acest obiectiv", a mai spus Bernard Valero.

"A venit momentul conlucrării în favoarea populaţiei rome, tocmai în acest spirit colaborarea cu Bucureştiul fiind foarte strânsă", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe francez.

Comisia Europeană cere declanşarea procedurilor de infringement

Comisarul european pentru justiţie,Viviane Reding, a anunţat marţi că intenţionează să declanşeze o procedură de infringement împotriva guvernului de la Paris, pentru transpunerea insuficientă a directivei europene privind libera circulaţie a persoanelor şi pentru "aplicarea discriminatorie" a reglementări.

Oficialul a menţionat că îi va recomanda preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, deschiderea de urgenţă a procedurii.

Măsura a fost cerută duminică de însăşi opoziţia socialistă franceză.

Aceasta a calificat politica actualei puteri drept xenofobă, după devoalarea în presă a unei circulare a Ministerului de Interne datând din 5 august, în care prefecţilor li se cerea evacuarea cu prioritate a taberelor ilegale de romi.

Împotriva circularei s-au pronunţat şi asociaţii de apărare a drepturilor omului, care au incriminat evacuări colective, în ciuda asigurărilor date de ministrul imigraţiei, Eric Besson, că prevederile europene sunt pe deplin respectate.


Etichete Etnia romăromiFranţaexpulzăriComisia EuropeanăViviene RedingEric Besson

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live