Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END (Continuare) Duminică, 25 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Lenţa

24 Noiembrie 2011
Vizualizari: 1651
Comentează add

Liderii Franţei, Germaniei şi Italiei au declarat la Bruxelles că ceva trebuie schimbat în modul de funcţionare a spaţiului comunitar european prin modificarea tratatelor fundamentale ale UE.

Franţa, Germania şi Italia "susţin moneda europeană"

catalin-lenta

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel alături de preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy (mijloc) şi premierul Italiei, Mario Monti. Foto: Reuters.  

La Bruxelles, liderii Germaniei, Franţei şi Italiei au anunţat că ţările lor au capacitatea şi hotărârea necesară pentru a susţine moneda unică europeană.

După o reuniune care a avut loc la Bruxelles, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, şi premierul Italiei, Mario Monti, au declarat că ar putea fi, însă, nevoie de modificarea tratatelor fundamentale ale UE, iar Berlinul şi Parisul sunt gata să facă unele propuneri, chiar în zilele următoare.

Cei trei lideri europeni au declarat că ceva trebuie schimbat în modul de funcţionare a spaţiului comunitar, pentru că problemele apărute în legătură cu euro nu sunt din senin, dar nici nu pot fi puse exclusiv pe seama crizei economice.

Şi chiar dacă vor fi operate din nou unele modificări în actele de bază ale Uniunii, nimeni nu se va atinge de suveranitatea Băncii Centrale Europene, au subliniat şi Angela Merkel, şi Nikolas Sarkozy, şi Mario Monti.

"Am stabilit toţi trei că pentru respectarea independenţei acestei instituţii trebuie să ne abţinem să adresăm solicitări pozitive sau negative Băncii Centrale Europene", a subliniat preşedintele Franţei, în timp ce cancelarul Angela Merkel întărea declaraţia că modificarea tratatelor Uniunii nu va afecta BCE.

Propunerile comune ale Franţei şi Germaniei ar putea fi discutate sau măcar prezentate la summitul european din 9 decembrie.

A fost nevoie de astfel de precizări, după ce recent rolul BCE a devenit subiect de dispută între Paris şi Berlin şi mai mulţi lideri francezi, printre care ministrul afacerilor externe, Alain Juppé, cereau joi dimineaţă ca Banca Centrală Europeană să joace "un rol esenţial în salvarea zonei euro".

Ar fi vorba, în viziunea unor finanţişti, de cumpărarea masivă de datorii publice ale statelor europene din zona euro, slabe din punct de vedere economic.

Aceste tranzacţii ar trebui să tragă în jos dobânzile cu care se împrumută statele respective, lucru care ar fi cu adevărat o gură de oxigen pentru economiile şi aşa aflate în mare dificultate financiară.

"Toţi trei suntem perfecţi conştienţi de gravitatea situaţiei", a spus preşedintele Nikolas Sarkozy, vorbind evident de criza zonei euro, în timp ce cancelarul Angela Merkel insista pe nevoia de recâştigare a încrederii financiare, puternic erodată de la începutul crizei şi până acum.

De partea sa, noul premier al Italiei, Mario Monti, a dat şi el asigurări că ţara sa va respecta obiectivul propus recent şi anume ajungerea la un echilibru al finanţelor publice în 2013, odată cu lansarea unor importante reforme structurale în economia italiană.


Etichete Summitul ultimei şansemoneda europeanăFranţaGermaniaItaliaBuxellesAngela MerkelNicolas SarkozyMario Monti

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live