Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: OAMENI CARE MIŞCĂ ROMÂNIA (R) Miercuri, 17 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

17 Septembrie 2020
Vizualizari: 841
Comentează add

În Franţa au fost descoperite fraude de sute de milioane de euro în urma controalelor la companii care au solicitat plata şomajului tehnic pentru angajaţii lor din cauza pandemiei

Franța: Fraude cu banii destinaţi plăţii şomajului tehnic

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Foto: Agerpres/EPA.

În Franţa au fost descoperite fraude de sute de milioane de euro în urma controalelor la companii care au solicitat plata şomajului tehnic pentru angajaţii lor din cauza pandemiei de coronavirus.

Ministerul Muncii a anunţat astăzi că au fost făcute peste 50.000 de controale la cererile de şomaj parţial, cu un total de 225 de milioane de euro fraudă.

Jumătate din sumă a fost deja recuperată sau blocată, fiind deschise peste 400 de dosare penale. Guvernul francez consideră că acesta este doar începutul şi se aşteaptă ca fondurile fraudate să fie cu mult mai importante, dat fiind că statul a alocat 30 de miliarde de euro pentru plata celor aproximativ opt milioane de salariaţi obligaţi să stea acasă în perioada de izolare la domiciliu, martie-mai, şi ulterior. până când întreprinderile au început să-şi reia treptat activitatea.

Din iulie, în Franţa funcţionează un nou sistem de protejare a locurilor de muncă, numit "activitate parţială pe termen lung", care facilitează reducerea timpului de lucru cu aproximativ 40% pentru o perioadă de şase până la 24 de luni pentru acele domenii unde încă nu s-a putut relua integral lucrul din cauza restricţiilor.

Noua formulă garantează plata a 93% din salariul net, fiind mai avantajoasă decât şomajul tehnic clasic, limitat la şase luni.

Printre ilegalităţile descoperite la controale se află situaţii în care angajaţii erau declaraţi în şomaj tehnic, dar erau obligaţi să lucreze în sistem de telemuncă, salariaţii erau pontaţi două sau patru ore, însă ei lucrau întreaga zi, unele întreprinderi au declarat un număr mai mare de angajaţi plasaţi în şomaj tehnic decât erau în realitate.


Etichete (ii)frantafraudesomajcoronavirus

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live